BiH

Zvizdić: Pružili smo ruku Hrvatskoj, sad čekamo odgovor

Zvizdić: Pružili smo ruku Hrvatskoj, sad čekamo odgovor
Foto: N.N. | Zvizdić: Pružili smo ruku Hrvatskoj, sad čekamo odgovor

SARAJEVO - Danas nismo razgovarali o Pelješkom mostu. Nije bila prilika niti sastav da se danas razgovara o Pelješkom mostu, kazao je za N1 predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić nakon održanog sastanka sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.

Zvizdić je otkrio da je današnji susreta sa hrvatskom predsjednicom bio "uobičajeni protokolarni susret".

"Mislim da je većina ključnih tema razmatarana tokom njenog susreta sa članovima Predsjedništva BiH. Oni su se na konferenciji za medije obratili javnosti i rekli u kojem daljem pravcu i smjeru će ići razvoj odnosa između BiH i Hrvatske. Što se tiče našeg današnjeg protokolarnog ručka mi nismo otvarali neke teme niti smo ih posebno analizirali. U fokusu razgovora je bila Evropska unija i očekujemo da će Hrvatska nastaviti i dalje lobirati kako bi BiH dobila što prije kandidatski status", istakao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Na pitanje da li je bilo razgovora u vezi s gradnjom Pelješkog mosta, Zvizdić je kazao da nije bila prilika niti sastav da se danas razgovara o Pelješkom mostu.

"Trebamo to riješiti na bazi dobrosusjedskih odnosa, a nikako otići u fazu koja bi dovela do pokretanja arbitražnih sporova", poručio je Zvizdić koji je juče poslao pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću.

"Moje pismo je bilo potpuno precizno i dalo je jesan stav BiH. Druga karakteristika moga pisma je prijedlog rješenja, dakle pružena ruka. Mi smo pružili ruku Hrvatskoj, kao našem susjedu, da riješimo ne samo pitanje Pelješkog mosta, nego i druga pitanja poput odlaganja nuklearnog otpada, korištenje hidropotencijala BiH, jačanje i izgradnja graničnih prelaza, imovina BiH koja se nalazi na teritoriji Hrvatske, adekvatno korištenje luka kako bi ojačali ekonomski protok roba, ljudi, kapitala itd. To su pitanja za koja imamo rješenja, pružili smo ruku i čekamo da naš komšija, Hrvatska, odgovori", zaključio je Zvizdić.

(NN/ba.n1info.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije