BiH

Zvizdić i Čović u Briselu: Evropski put nema alternativu

Zvizdić i Čović u Briselu: Evropski put nema alternativu
Foto: Parlamentarna skupština BiH | Zvizdić i Čović u Briselu: Evropski put nema alternativu

SARAJEVO - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić i Doma naroda Dragan Čović poručili su na sastanku Radne grupe Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta za zapadni Balkan da evropske integracije i regionalna stabilnost nemaju alternativu.

Obraćajući se na sastanku u Briselu, Zvizdić je rekao da i dalja demokratizacija društva, izgradnja infrastrukture, te jačanje vladavine prava, predstavljaju ključne uslove demokratskog i ekonomskog razvoja koji građanima BiH treba da obezbijede bolji standard i miran i dostojanstven život, saopšteno je iz parlamenta BiH.

"BiH nije velika država - ima 3,5 miliona stanovnika, ali smo samo u prošloj godini imali više od 1,7 miliona turista, u zadnje četiri godine smo imali rast GDP-a veći od 3,2 odsto, otvoreno je više desetina hiljada radnih mjesta, bili smo lideri u izvozu u našem regionu, a među prvih 10 najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, sedam je članica EU", naglasio je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, BiH ne želi takozvano "povlašteno partnerstvo" sa EU,

niti bilo kakvu regionalnu inicijativu koja bi bila supstitucija za EU integracije BiH.

"Mi u BiH isključivo želimo punopravno članstvo u EU", poručio je Zvizdić, ocijenivši da postignuti napredak treba da dovede do dobijanja kandidatskog statusa.

Čović je u svom obraćanju istakao da BiH mora napraviti iskorak u području evropskih integracija i izrazio očekivanje da će BiH do kraja godine dobiti kandidatski status za članstvo u EU.

On je dodao da BiH očekuju intenzivne promjene, među kojima i izmjene izbornog zakona, kojima bi se sprovele presude sudova u BiH i Strazburu, te omogućilo održavanje izbora u Mostaru.

Predstavnici parlamenata iz regije zapadnog Balkana takođe su se obratili prisutnima, govoreći o perspektivi članstva i regionalne konsolidacije, uz analize stanja u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima.

Nakon uvodnih govora uslijedio je razgovor s prisutnim poslanicima Evropskog parlamenta, koje je predvodio izvjestilac Evropskog parlamenta za zapadni Balkan i poslanik iz Hrvatske Tonino Picula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije