BiH

Zvizdić o vraćanju migranata: Najgrublje kršenje zakona

Zvizdić o vraćanju migranata: Najgrublje kršenje zakona
Foto: N.N. | Zvizdić o vraćanju migranata: Najgrublje kršenje zakona

SARAJEVO - Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, rekao je da je zakonski neutemeljena i vannadležna naredba MUP-a HNK da se autobusi sa migrantima zaustave ispred Konjica i da im se ne dozvoli prolaz na odredište u objekat u Salakovcu koji je u nadležnosti državnih organa.

"To smatram najgrubljim kršenjem zakona i sprečavanjem državnih organa u provođenju državnih nadležnosti, a posebno  zbog činjenice da smo prije par dana, a i u četvrtak, jasno saopćili da migrante  koji se nalaze na otvorenim prostorima u BiH treba smjestiti na human i čovjeku dostojan način", rekao je Zvizdić.

Ističe da je u potpunosti  neprihvatljivo da se bilo ko poigrava sa osobama koje su u nevolji, posebno zbog činjenice da je Vijeće ministara na prošloj sjednici, u punom sastavu i jednoglasno, usvojilo Nacrt akcionog plana hitnih mjera kojim su zadužena nadležna tijela svih nivoa vlasti BiH da hitno stave u funkciju sve raspoložive kapacitete u cilju adekvatnog prihvata, smještaja i zbrinjavanja migranata, naročito ranjivih kategorija, a u skladu sa Ustavom BiH, važećim zakonima BiH i prihvaćenim međunarodnim standardima, te da, u roku od 48 sati, organizuju transfer i smještaj migranata koji su trenutno bez adekvatnog smještaja.

"Ministarstvo sigurnosti je pokrenulo aktivnosti u cilju realizacije navedenog zaključka Vijeća ministara BiH i poduzelo sve potrebne mjere kako bi se osigurao transfer i smještaj migranata u izbjegličko-prihvatni centar Salakovac. Potrebno je posebno naglasiti da su sva kretanja i boravak stranaca i azilanata u Bosni i Hercegovini regulisani Zakonom o strancima i Zakonom o azilu, u koji su inkorporirani međunarodni standardi iz ove oblasti, kao i relevantne odredbe evropske pravne stečevine", rekao je Zvizdić.

Dodaje da se radi, također, o isključivoj ustavnoj nadležnosti institucija BiH, te je na ovaj način spriječeno provođenje ustavnih nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine. S obzirom da prema članu  Ustava BiH postoji sloboda kretanja širom BiH, te da niti jedan nivo vlasti neće ometati istu, očekujemo da će u što skorijem roku, u skladu sa zakonom, nadležnostima i na miran način, konvoj sa migrantima biti proveden do izbjegličko-prihvatnog centra Salakovac.

"Zbog toga pozivamo Tužilaštvo BiH na hitnu reakciju i još jednom naglašavamo da će državne institucije BiH iskoristiti sve svoje ustavne, zakonske i institucionalne kapacitete i da ce odluka Vijeća ministara BiH i Ministartva sigurnosti biti realizirana. Još jednom pozivamo MUP HNK da ne sprečavaju provođenje odluka institucija BiH i da ne ugrožavaju ustavni poredak BiH i osobe pod međunarodno-pravnom zaštitom, jer će u protivnom i naredbodavci i izvršioci morati snositi sankcije prema navedenim odredbama Krivičnog zakona BiH", naveo je Zvizdić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije