Društvo

12 godina pisali optužnicu za premlaćivanje

12 godina pisali optužnicu za premlaćivanje
Foto: N.N. | 12 godina pisali optužnicu za premlaćivanje

BANJALUKA, SARAJEVO - Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH zaprimila je prošle godine stotine žalbi na rad pravosudnih institucija, uključujući i jedno kantonalno tužilaštvo u FBiH koje je, kako će se ispostaviti, optužnicu za nanošenje teških povreda podiglo - 12 godina nakon tog događaja.

Naime, ombudsmani su se za ovaj slučaj zainteresovali nakon što su zaprimili žalbu zbog nerazumno dugog trajanja krivičnog postupka.

"Podnosilac žalbe, odnosno oštećeni, nije imao nikakva saznanja o toku krivičnog postupka za krivično djelo počinjeno još 2004. godine. Nakon obraćanja nadležnom sudu i tužilaštvu, ombudsmani su saznali da je tužilaštvo podiglo optužnicu tek 2016. godine i da je krivični postupak pred sudom u toku", naveli su ombudmani.

Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za 2018. godinu pun je sličnih primjera.

"Najveći broj žalbi zaprimljenih na rad tužilaštva odnosi se na nepostupanje tužioca po prijavama za izvršena krivična djela", naveli su ombudsmani u svom izvještaju. Tokom prošle godine ombudsmani su bili zatrpani žalbama koje se odnose na rad sudova, a bilo ih je čak 485! Izdato je 30 preporuka.

"U žalbama i neposrednim kontaktima građani ističu da postupci pred sudovima traju nerazumno dugo, da su sudije pristrasne, neprofesionalne i da im se ograničavaju procesna prava. Građani nemaju povjerenja u sudije i u pravosudni sistem generalno, osjećaju se pravno nesigurnim", navode ombudsmani.

Ombudsmani takođe ukazuju i na problem nerealizacije pravosnažnih sudskih odluka, posebno na teret budžetskih sredstava.

Izražavaju zabrinutost zbog činjenice što i kada se okončaju postupci pred sudovima, građani godinama zahtijevaju izmirenja svojih novčanih sredstava na teret javnih budžeta.

Koliko je u BiH pravda spora, pokazuje i primjer jedne penzionerke, koja nikako da dočeka novac koji joj pripada još iz vremena dok je bila zaposlena.

"Ona je već sedam godina u penziji, a još nije namirila svoja potraživanja iz radnog odnosa po pravosnažnoj sudskoj presudi Opštinskog suda u Mostaru od 2012. godine", pojašnjava se u godišnjem izvještaju o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za 2018. godinu.

Nije ona jedina koja godinama čeka na pravdu. Primjera radi, jedna žena koja se žalila ombudsmanima još prije 14 godina je podnijela pred Opštinskim sudom u Livnu tužbu koja se odnosi na radni spor. Presudu je dobila, ali ne i novac.

"Prije osam godina zatražila je izvršenje pravosnažne sudske presude, a kako to nije sprovedeno, obratila se Instituciji ombudsmana. Nakon istražnog postupka ombudsmani su izdali preporuku kojom se preporučuje Opštinskom sudu u Livnu da bez odlaganja preduzme efektivne mjere radi okončanja ovršnog postupka. Po preporuci ombudsmana nije postupljeno i podnositeljka žalbe još nije ostvarila svoje pravo i namirila potraživanja", navode ombudsmani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije