Društvo

Pratite nas na Google news

12. sportski susreti osoba s invaliditetom: Takmičenje umjesto priče o problemima

12. sportski susreti osoba s invaliditetom: Takmičenje umjesto priče o problemima
Foto: Velibor Tripić | Tradicionalni 12. sportski susreti osoba s invaliditetom u Banjaluci
Goran Lajić

BANJALUKA - Lica s invaliditetom se, kao i sve druge kategorije stanovništva, na razne načine mogu uključiti i biti korisni po društvenu zajednicu te je svoju produktivnost danas oko 140 učesnika pokazalo na tradicionalnim 12. sportskim susretima osoba s invaliditetom, koji su održani u banjalučkoj dvorani "Borik" povodom 3. decembra, Svjetskog dana osoba s invaliditetom.

Radovan Ristić, predsjednik Udruženja distrofičara regije Banjaluka, rekao je da na taj dan nisu željeli puno pričati o problemima sa kojima se susreću jer o tome pričaju svakodnevno tokom godine.

"Odlučili smo da to obilježimo sportskim susretima, gdje ćemo na neki način pokazati zajednici da se možemo uključiti u razne oblasti", rekao je Ristić.

On kaže da su u Banjaluci danas bili i gosti koji su učestvovali u takmičenju kako iz RS, BiH, tako i iz Osijeka, Novog Sada, Beograda i drugih gradova.

"Takmičimo se u devet sportskih disciplina prilagođenih licima s invaliditetom, među kojima su trka kolicima, kuglanje za slijepa lica, pikado za slijepa lica, pikado i za druge učesnike i ostalo", rekao je Ristić za "Nezavisne".

Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika Banjaluke, kaže da je 3. decembar dan lica s invaliditetom, dan kojeg vrlo često svi pogrešno shvatamo.

"Ovo nije dan kada se ukazuje samo na potrebe ove kategorije naših građana, već je to dan koji treba da pokaže kakva je to produktivna snaga ovih lica u okviru jednog grada i koja su njihova dostignuća", rekao je Amidžić.

Istakao je da grad Banjaluka kroz svoj projekat "Banjaluka ljudskog lica" pokazuje brigu prema građanima i čini da ta lica lakše funkcionišu u gradu.

Vera Vukašinović, predsjednica Društva za sport i rekreaciju invalida "Bolji život" Novi Sad, rekla je da već 10 godina dolaze u Banjaluku na sportske susrete lica s invaliditetom, a da takođe Udruženje distrofičara iz Banjaluke redovno uzima učešće na Međunarodnim sportskim susretima u Novom Sadu.

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom saopštio je danas da su odobrena sredstva za novo zapošljavanje 523 nezaposlene osoba s invaliditetom na području FBiH.

A Gradska uprava Trebinja će u narednoj budžetskoj godini povećati grant za invalidna lica, obećao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, prisustvujući sastanku svih udruženja invalidnih lica sa područja istočne Hercegovine, koji su se okupili u Trebinju povodom Međunarodnog dana invalida.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije