Društvo

24 godine Defendologije

24 godine Defendologije
Foto: N.N. | 24 godine Defendologije

BANJALUKA - Defendologija, kao nauka o zaštiti, odbrani i bezbjednosti, potvrđuje naučni diskurs zaštita + odbrana = bezbjednost.

Tim eksperata naučnoistraživačke organizacije Evropski defendologija centar Banjaluka saopštio je danas, povodom 24 godine od osnivanja Udruženja defendologa RS, koje je 2007. godine promijenilo naziv u Defendologija centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja, a 2011. u Evropski defendologija centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja, da je dosad u okviru izdavačke djelatnosti Defendologije objavljeno 46 brojeva časopisa "Defendologija", 23 zbornika radova, pet godišnjaka Evropskog defendologija centra, preko 150 knjiga, a organizovano je preko 60 naučnih skupova i sprovedeno preko 40 naučnoistraživačkih projekata. 

"Autori izdavačke djelatnosti Defendologije, između ostalih, dali su najveći doprinos u prethodne 24 godine utemeljenju, naučnom i obrazovnom oblikovanju defendologije kao nauke o zaštiti, odbrani i bezbjednosti. Riječi koje su pisali i sve ono što su govorili, djela koja su činili i ciljeve za koje su se borili, imaju neprolaznu vrijednost, oni su od univerzalnog značaja i zbog toga defendologija ostaje uvijek aktuelna, kao što vidimo, ne samo u našem srpskom narodu, nego i u drugim narodima, nacionalnim manjinama, državama, regijama i svijetu", stoji u saopštenju.

Ističu da je namjera u naučnom i obrazovnom smislu, a što je već usaglašeno s naučnim i obrazovnim radnicima u regionu (prvenstveno iz država bivše Jugoslavije) da defendologija bude naučno polje kao što su, na primjer, psihologija, ekonomija i poslovanje, pedagoške nauke, sociologija, pravo, političke nauke... Dodaju da će uže naučne oblasti biti zaštita, odbrana i bezbjednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije