Društvo

26. godišnjica zločina na Hrastovoj glavici: Odgovorni još nisu privedeni pravdi

26. godišnjica zločina na Hrastovoj glavici: Odgovorni još nisu privedeni pravdi
Foto: N.N. | 26. godišnjica zločina na Hrastovoj glavici: Odgovorni još nisu privedeni pravdi

SANSKI MOST - Na lokalitetu Hrastova glavica, u blizini sela Podvidača, petnaestak kilometara od Sanskog Mosta, danas je obilježena 26. godišnjica ubistva 124 prijedorska logoraša.

Ovome događaju prisustvovali su članovi porodica ubijenih žrtava, predstavnici vjerskog i društveno-političkog života, nevladinih organizacija i udruženja te brojni građani. 

Istaknuto je nezadovoljstvo što odgovorni za ovaj zločin, naredbodavci i egzekutori, još prkose pravdi, te su nadležni organi pozvani da privedu i kazne odgovorne čija imena se, kako je istaknuto, dobro znaju.

"Ne znam šta bi se više moglo uraditi kako bi se kod pravosudnih institucija napokon pokrenulo pitanje Hrastove glavice. Tužilaštvo BiH se posvetilo više utvrđivanju komandne odgovornosti, komandirima logora, komandirima straža, tek u posljednje vrijeme počeli su procesuirati izvršioce pojedinačnih zločina s terena. Međutim,  najveći zločini su još u njihovim fiokama, iako postoje izjave i svjedoci o nalogodavcima i izvršiocima", rekao je Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša "Prijedor 92".

Na današnji dan 1992. godine žrtve Hrastove glavice su odvedene iz prijedorskih logora "Omarska" i "Keraterm" prema Sanskom Mostu, kako bi navodno bili razmijenjeni, a pošto razmjena nije uspjela, na povratku su dovedeni na ovo mjesto, gdje su strijeljani po trojica u grupi, a njihova tijela su potom bačena u prirodnu jamu duboku 20 metara. Strijeljanje je uspio preživjeti jedino Ibrahim Ferhatović, koji se ranjen uspio izvući iz jame i kasnije je svjedočio o ovom zločinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije