Društvo

"Nezavisne" u novogodišnjoj posjeti višečlanoj porodici Topić u Čelincu

"Nezavisne" u novogodišnjoj posjeti višečlanoj porodici Topić u Čelincu
Foto: Jelena Đurđević | "Nezavisne" u novogodišnjoj posjeti višečlanoj porodici Topić u Čelincu

ČELINAC - Na imanju skromne, ali vesele višečlane domaćinske porodice Topić u Čelincu, zahvaljujući vrijednim rukama, prethodnu godinu će pamtiti samo po dobrom, dok za narednu godinu imaju želju da ih posluže zdravlje, mir i sloga, a ostale stvari će obezbijediti svojim trudom.

"Uspjeli smo sve uraditi prethodne godine, ono što smo posijali dobro je rodilo. Sve u svemu, iza nas je uspješna godina i očekujemo još uspješniju", rekao je Ilija Topić, glava ove porodice.

Ilija (48) na porodičnom imanju živi sa suprugom Draganom (42), sinom Slađanom i još tri kćerke Slađanom, Aleksandrom i Sunčicom. S njima živi i djed Anđelko, koji ima 82 godine. Ilija i Dragana imaju još jednu kćerku Anđelu, koja se udala u Mrkonjić Grad i prije osam mjeseci im rodila unuku Aleksandru.

"Prethodna godina će ostati urezana u sjećanju po rođenju unuke, čime je naša porodica proširena. Prethodno je proširena i time što smo dobili zeta, a nadamo se da ćemo uskoro biti bogatiji i za snajku", rekao je Ilija.

Da porodice na selu mogu živjeti od rada na sopstvenom imanju, pokazuje primjer ove porodice, koja je do prije nekoliko godina živjela isključivo samo od rada na imanju. Danas su Ilija i Slađan zaposleni, ali intenzitet rada u poljoprivredi nije opao.

"Dosta toga se promijenilo nabolje u odnosu na raniji period, počeo sam raditi prije tri godine, a Slađan je počeo raditi u ovoj godini. Iako smo nas dvojica zaposleni radi se istim intenzitetom. Pojačani smo mehanizacijom, imamo tri traktora, te kada zagusti ako treba radimo i noću", kaže Ilija, koji je godinama bio nezaposlen, ali se nije predavao, te se snalazio kako djeca ne bi bila gladna.

Ilija je sa suprugom Draganom 24 godine u braku, ona je domaćica, te iako u kući ima više članova, uspijeva sve skuvati, očistiti i spremiti.

"Dok suprug i sin nisu kući, na meni je da vodim brigu o svemu, a kada i oni dođu s posla pristižu mi u pomoć. Nije bilo teško odgajati petoro djece, lakše je nego jedno, to neko ne može shvatiti i razumjeti. Ono jedno pomaže drugom, drugo trećem i tako redom, ali je najbitnija sloga", kaže Dragana za "Nezavisne" i dodaje da su u suštini oni jedna srećna porodica.

Njena najveća radost u prošloj godini je rođenje unuke.

Najbolja slika koja pokazuje koliko je vrijedna ova porodica je da su za samo četiri mjeseca, bez marke kredita i sopstvenim radom, napravili Slađanu kuću, u koju bi se on uskoro mogao useliti i oženiti.

Dvadesetdvogodišnji Slađan kaže da mu je prethodna godina bila pozitivna osim što je postao ujak, počeo je raditi i zaručio se.

"Počeo sam raditi ove godine, ali poslije posla stižem kući i nastavljam s radom, kada nam zagusti radimo i noću. Kuću smo brzo napravili, napatili smo se, radili smo kao robovi, ali se isplatilo", kaže Slađan.

On je očistio prvu godinu na Šumarskom fakultetu.

"Mi smo navikli raditi na imanju, rijetko kada odmaramo, osim velikim svecom, a sutra i kada postanem akademac, opet bih upalio traktor i radio, ako ne iz potrebe, onda bar iz ćejfa", kaže Slađan, koji je već u osmom razredu vozio traktor.

Kaže da nema želju da ide vani pored svoje zemlje, na kojoj želi da ostane i radi, te je istakao da ako može kupiti samo vreću brašna, neće nikud s imanja.

"U novoj godini želja mi je samo da budem zdrav, zdravlje je najpreče, a ostalo sve dolazi svojim tokom, treba biti strpljiv", tvrdi Slađan.

Slađana, koja će u januaru postati punoljetna, kaže da će to što je postala tetka u prethodnoj godini pamtiti zauvijek, te da ona tu radost ne može opisati riječima.

Njena devetogodišnja sestra Aleksandra kaže da bi željela postati doktorica kad poraste te da joj je drago što ima toliko sestara i brata. Raduje se praznicima, posebno slatkišima, kao i petogodišnja Sunčica.

Djed Anđelko je penzioner i čuva ovce, te na taj način doprinosi kući.

"Nisam naučio da ležim, čuvanjem ovaca odmaram dušu, međutim stigla je starost i izdaju me ove stare ruke. Radne snage na selu ponestaje, ali šta je tu je. Srećan sam što imam ovako veliku porodicu, to je najveća sreća. Za mene je svaka godina ista, nemam nekih želja, mada bi bilo dobro da smo još brojniji", kaže Anđelko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije