Društvo

"Parada ponosa" prilika da se pobijede predrasude

"Parada ponosa" prilika da se pobijede predrasude
Foto: N.N. | "Parada ponosa" prilika da se pobijede predrasude

SARAJEVO - Sarajevska "Parada ponosa", najavljena za 8. septembar, prilika je da se pobijede predrasude u BiH, ocjenjuju zvaničnici agencija, stručnjaci i NVO sektor koji se bave ovom populacijom.

Emina Bošnjak, izvršna direktorica Sarajevskog otvorenog centra, koji je i jedan od organizatora parade, za "Nezavisne" ističe da je najavljeni događaj zamišljen kao mirni skup, čiji je cilj da ukaže na, kako je istakla, do sada nevidljivo nasilje nad LGBT populacijom, diskriminaciju u raznim sferama života, pa do zakona koji bi regulisao istospolna partnerstva.

"Prvog aprila smo najavili održavanje povorke u septembru kako bismo svim institucijama, prvenstveno MUP-u i Ministarstvu saobraćaja, dali dovoljno vremena da se pripreme za ovaj događaj i da sarađuju s nama. Imajući u vidu način na koji se to organizuje u regiji, u Crnoj Gori, u Srbiji, u Hrvatskoj, mislim da je to zaista dovoljno vremena da urade adekvatno i profesionalno svoj posao", kazala je Bošnjakova.

Saša Leskovac iz Agencije za ravnopravnost spolova smatra da najavljenu paradu treba shvatiti, prihvatiti i podržati kao manifestaciju zakonskog prava.

"Pitanje unapređenja prava LGBT osoba nije BiH važno samo zbog Evrope, nego i zbog njenih građana", istakao je Leskovac i dodao da je sloboda mirnog okupljanja u BiH zagarantovana za sve osobe, i to po evropskim i svjetskim konvencijama, ali i po Ustavu BiH i ustavima oba entiteta.

Ombudsmani za ljudska prava BiH ističu da sva ljudska prava, uključujući slobodu govora i izražavanja, slobodu okupljanja, prava na privatnost i porodični život, treba da budu jednako dostupna svima, uključujući i LGBT populaciju, bez diskriminacije.

"Iako BiH spada u grupu zemalja koja ima pravni okvir za osiguranje uživanja prava pripadnicima/ama LGBT populacije, postoji nesklad između normativnih standarda sa jedne strane i uživanja tih prava u praksi sa druge strane", ističu ombudsmani.

Sociolog Srđan Vukadinović, za "Nezavisne" kaže da je "Parada ponosa" nešto što je i te kako potrebno kako bi se prevazišle sve moguće različitosti, te da na sve različitosti treba reagovati tolerantno, a nikako agresivno.

"Nažalost, BiH je društvo koje je opterećeno kleronacionalističkim fobijama, koje su najveća prepreka svemu onome što je danas normalno u svijetu", kazao je Vukadinović i dodaje da BiH nije ništa posebna u odnosu na region i probleme koje su imali Crna Gora, Hrvatska i Srbija prilikom prvih parada, gdje je, podsjeća on, bilo i razbijenih glava i kordona policije.

Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva, inače kadar SDA, juče je komentarišući najavljenu "Paradu ponosa" rekao kako su seksualnost i seksualna orijentacija privatna, lična i intimna stvar, dok su iz Kantonalnog odbora SDA Sarajevo pozvali organizatore da odustanu od okupljanja i šetnje, uz konstataciju da su oni za "poštivanje ljudskih prava i sloboda".

Niko od stručnjaka za bezbjednost nije bio raspoložen da daje prognoze o tome koliko je uopšte bezbjedno organizovati paradu, uz obrazloženje da je teško dati procjenu za nešto što bi trebalo da se dogodi za nekoliko mjeseci.

Inicijativa da se organizuje povorka ponosa dolazi od 15 aktivista i aktivistica iz Prijedora, Banjaluke, Sarajeva, Bijeljine, Tuzle i ostalih dijelova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije