Društvo

70 godina bračne sloge u selu stogodišnjaka

70 godina bračne sloge u selu stogodišnjaka
Foto: N.N. | 70 godina bračne sloge u selu stogodišnjaka
Vesna Duka

LJUBINJE - Neđeljko Janjić i supruga Vasiljka vršnjaci su sa po 93 godine života i trenutno su najstariji stanovnici nadaleko poznatog sela stogodišnjaka - Bančića, kod Ljubinja, a za desetak dana slave značajan jubilej - 70 godina braka.

Neđeljko tvrdi da su Bančići sa svojom klimom i čistim vazduhom u kojem nikada nije bilo fabričkog dima jedini recept dugovječnosti, a sloga i međusobno razumijevanje - recept za dugovjeki brak.

Poznavali su se, kažu, cio život, jer je Vasiljka rođena u Neđinom komšiluku, išla s njim i u školu, a Neđo joj je još od tada bio zaštitnik i anđeo čuvar, pa sve do današnjih dana.

Stari Ljubinjci još pamte njihovo vjenčanje, na Jovanjdan davne 1949. godine, kada je 12 svatova sa dobrim konjima, kao u narodnoj pjesmi, otišlo po djevojku, pa odatle na vjenčanje u Ljubinje, a čaršija se za njima okretala.

Nakon opštinskog, upriličili su i crkveno vjenčanje, jer su, i pored toga što je Neđo bio učesnik NOR-a i imao komunistička opredjeljenja, uvijek vjerovali u Boga.

"Tako smo bili vaspitani i tako smo kasnije vaspitali svoju djecu, da žive i rade časno i pošteno, uz vjeru božiju i ljubav, koje nam nije falilo, iako seoski život u krševitoj Hercegovini nije nimalo lak", kaže Neđeljko za "Nezavisne".

Vasiljka priču uglavnom prepušta svome suprugu, prisjećajući se da je u kuću Janjića došla kao osmi član, jer su je prije sedam decenija tu dočekali dva djevera, dvije zaove, svekar i svekrva i sa svima se lijepo slagala.

Danas od četiri kćerke i jednoga sina imaju osmoro unučadi, 11 praunučadi, a dočekali su i da im se praunuk oženi, što smatraju najvećom srećom, a ako se život bude odvijao kao do sada, svi bi trebalo dugo da požive.

"U mojoj je porodici bilo baš dosta dugovjekih. Moj đed Nikola Janjić je umro u 108. godini, majčin otac je živio 105 godina, a majka, moja baba, 104 godine, pa je i neki Risto Janjić živio preko stotinu godina, a ostalo je zapamćeno i kako je jedna naša Mara Janjić kazala da ju je sramota što živi preko stotinu godina. Moja majka je živjela 98 godina, a moj otac je, među njima, umro relativno mlad sa 82 godine", govori nam Neđeljko, koji će, kako po dugovjekosti, zasigurno ostati upamćen i po zanimljivim pričama, jer je dosta proživio, vojevao i svijeta se nagledao.

U mladosti je kao borac 39. krajiške divizije prepješačio cijelu bivšu Jugoslaviju, išao pješke čak do Austrije, ali ni danas mu ne predstavlja problem otići pješice do desetak kilometara udaljenog Ljubinja i nazad.

Ništa Janjićima ni danas nije teško, jer ih, kako baba Vasiljka i deda Neđo kažu, u dobrom životu drži ljubav, sloga i podneblje ovoga sela, kakvoga nema nadaleko.

Pluća odmaraju ispod "zelenog duba"

Neđeljko Janjić nas podsjeća i na čuveni bančićki "zeleni dub", ističući da se i sam ko zna koliko puta pod njegovom krošnjom odmarao.

"Ovaj dub, za koji se pripovijeda da je pod njim odmarao i sveti Sava, zeleni se tokom cijele godine, čak i onda kada list sa svog drugog drveća opadne, pa se zato smatra posebnim, a ja mislim da svako ko u njegovu blagodet ne vjeruje - treba da dođe u Bančiće i uvjeri se kako se ovdje čovjeku naprosto pluća odmaraju", kaže Neđeljko.

Ljubinjci su u Bančićima započeli i rekonstrukciju stare škole, gdje bi u budućnosti trebalo da bude vazdušna banja, ali je za ovu siromašnu opštinu to preveliki projekat, s kojim se zasad stalo.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije