Društvo

AKOP: Nadležni da sankcionišu krivce za zatamnjivanje ekrana

AKOP: Nadležni da sankcionišu krivce za zatamnjivanje ekrana
Foto: Ilustracija | AKOP: Nadležni da sankcionišu krivce za zatamnjivanje ekrana

Udruženje kablovskih operatera u Bosni i Hercegovini (AKOP) pozvao je nadležne institucije da pronađu i sankcionišu krivce za zatamnjivanje ekrana tokom Evropskog prvenstva u košarci od 1. do 17. septembra.

Iz AKOP-a upozoravaju da su operateri u BiH bili prisiljeni građanima umjesto prenosa utakmica Evrobasketa ponuditi crne ekran.

"Pravo na praćenje prenosa uživo važnih događaja od interesa za javnost opredijeljeno je kao osnovno ljudsko pravo i zagarantovano je 10. članom Evropske konvencije o ljudskim pravima, a to pravo je građanima BiH evidentno uskraćeno. Ima li iko od Vas ko će tvrditi da uskraćivanje prenosa utakmica Evropskog prvenstva u košarci ne predstavlja ugrožavanje javnog interesa građana BiH? Mislimo, da takvih nema", navodi se u dopisu AKOP-a upućenom entitetskim parlamentima.

Iz Udruženja dalje napominju da je zatamnjivanjem ekrana tokom Evrobasketa bio ugrožen javni interes građana BiH, te pozivaju institucije da sankcionišu odgovorne.

"Pozivamo Vas – sve organe BiH i nadležne institucije entiteta – da pronađete i sankcionišete krivca za takvo nešto, jer kablovski i IP/telekom operateri u BiH ne želimo da se odgovornost po automatizmu pripiše operaterima. Nesporno je da su ekrani ostali crni, jer je Luksemburška kompanija UNITED MEDIA kupila prava za zemaljsko emitovanje u BiH iako na teritoriji BiH ne posjeduje nijedan zemaljski predajnik. Kao prvo, prava nisu smjeli ni kupiti, jer nemaju zemaljskih predajnika, ali ako su ih već kupili, onda su ih morali prodati nekome ko ih ima, jer su morali znati, da kupovina prava i zaključavanje istih u ladicu predstavlja nedozvoljenu radnju 'zatvaranja tržišta' (konkurencijski zakon BiH)", navodi se u saopštenju.

Dalje se podsjeća da je kompanija "UNITED MEDIA" u BiH već dva puta kažnjavana od strane Konkurencijskog vijeća, ali da je te presude ignorisala.

"Dva puta joj je naloženo da prekine zloupotrebu dominantnog položaja uskraćivanjem prenosa utakmica visoke gledanosti (Rješenje konkrencijskog savjeta BiH broj 05-26-3-002-179-II/13 od  dana 16.12.2013, i Rješenje konkrencijskog savjeta BiH broj 06-26-2-006-143-II/15 od dana 23.12.2015) te presuda Suda BiH broj S1 3 U 014981 14 U. Obe naredbe iz rješenja i presude da prekinu sa zloupotrebama nisu izvršili.  Kao što vidite, umjesto izvršenja narugali su se državi BiH i napravili novi prekršaj 'zatvaranja tržišta' zbog kojeg su dvije trećine domaćinstava u BiH imale crne ekrane za vrijeme prenosa utakmica Eurobasketa (380.000 je imalo mogućnost gledanja, a 800.000 ih je imalo crne ekrane)", ističe se u dopisu.

AKOP naglašava da se kršenje prava građana moglo spriječiti, a potom navodi dijelove Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji (čiji je potpisnik i BiH), u kojima se navodi da je BiH imala nadležnosti koje je mogla da iskoristi kako građanima ne bi bili crni ekrani.

"Očekujemo da se kao najveći predstavnici vlasti u BiH, te entiteima Republici Srpskoj i Federaciji BiH pronađete i sankcionišete odgovorne za crne ekrane, jer mi operateri ne možemo nositi tu odgovornost koju nam milioni gledalaca pripisuju. Da li je to bio zadatak entitetskih ministarstava za kulturu, nadležnog ministarstva u Vijeću ministara BiH? Da li je to bio zadatak Regulatorne agencije za komnunikacije koja ima širok spektar donošenja pravila iz oblasti emitovanja na teritoriji BiH? Da li je to bio zadatak Konkurencijskog vijeća BiH? Ne želimo prejudicirati, ali neko od njih mora biti odgovoran", naglašavaju u AKOP-u, a potom dodaju:

"Dodatno upozoravamo na potpunu diskriminaciju javnih RTV servisa Bosne i Hercegovine koji su morali biti nosiocu prenosa ovako važnih događaja. U Srbiji, Crnoj gori i Hrvatskoj prava za zemaljsko emitovanje nabrojanih država su otkupili javni RTV servisi tih država, dok je pravo za zemaljsko emitovanje u BiH umjesto javnih servisa kupila strana kompanija iz Luksemburga koja uopšte nije registrovana u našoj državi i u skladu sa tim nema nijednog zemaljskog predajnika u BiH. Priznali to ili ne, prava i obaveze javnog RTV servisa BiH iznijeta su iz države BiH privatnoj kompaniji UNITED MEDIA u Luksemburg".

AKOP upozorava na to da pomenuta kompanija godinama emituje programe sva tri javna RTV servisa, a da za to ne plaća nadoknadu za korištenje programa.

"Ako obračunamo korišćenje FTV, BHT i RTRS po uobičajenim cijenama jednako vrijednih kanala na tržištu kablovskih prava, možemo doći do zaključka da je UNITED MEDIA neplaćanem kanala javnih RTV servisa za emitovanje izvan BiH u proteklih pet godina oštetila javne RTV servise BiH za cca. 10.000.000,00KM (deset miliona maraka)", ističu u Udruženju.

Napominje se da je ovim činom "UNITED MEDIA"  oduzela novac javnim RTV servisima korišćenjem, a neplaćanjem njihovog programa, pa tim parama kupila prava za emitovanje Evrobasketa za BiH.

"Na drugoj strani, za 10 miliona KM osiromašeni Javni RTV servis prava za Eurobasket nisu ni mogli kupiti, a dodatno su bili obeshrabreni činjenicom da su bili ignorisani svi oni koji su od UNITED MEDIA zatražili da kupe ta prava (primjer: RTRS). Mislimo da imate dužnost i obavezu zaštititi javne RTV servise i pomoći im da naplate korišćenje svog programa od strane kompanije UNITED MEDIA putem platforme NET TV PLUS za proteklih pet godina, što bi trebalo predstavljati najnormalniju radnju poštujući činjenicu da kablovski operateri u BiH sve strane programe uredno plaćamo i da nam naša Regulatorna agencija za komunikacije zabranjuje da ijedan strani TV program emitujemo bez ugovora o riješenim pravima u kojem mora obavezno biti navedena cijena plaćanja kanala", ističu u Udruženju kablovskih operater BiH.

"Svima je jasno da javni RTV servisi proizvode svoj program od pretplate koju građani BiH odvajaju i plaćaju od svojih skromnih primanja. Kako je taj novac stigao u Luksemburg i kako ga vratiti, Vaša je dužnost i obaveza da to utvrdite putem organa na koje možete uticati. Na Vama je da se odlučite hoćete li ćutanjem davati podršku tome da kompanija iz poreske oaze pet godina ne izvršava pravosnažne presude Suda BiH i rešenja Konkurnencijskog vijeća i umjesto izvršenja državi 'ponudi' novi prekršaj (Eurobasket) ili ćete u okviru svoje nadležnosti putem organa preduzeti razumne mjere da se prekršioc sankcioniše? Vaš zadatak je da nađete mehanizme kojima će se sprovoditi zakoni koje ste Vi donijeli", zaključuje se u dopisu AKOP-a. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije