Društvo

Aćimović: Buster doza podiže imuni sistem

Aćimović: Buster doza podiže imuni sistem
Foto: N.N. | Aćimović: Buster doza podiže imuni sistem

BANJALUKA - Buster doza, odnosno treća vakcinacija podiže imuni sistem da ljudi budu zaštićeni od virusa korona, rekla je Јela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

"Buster se zove zato što se prima šest mjeseci poslije druge doze, a mogu da je prime svi oni koji su vakcinisani prije 31. marta ove godine", naglasila je Aćimović.

Vakcinacija trećom, odnosno buster dozom vakcine protiv virusa korona prioritetnih grupa građana, kao što su osobe starije od 65 godina, te hronični bolesnici, u Republici Srpskoj počinje u ponedjeljak, 18. oktobra.

"Poznato je da osobe starije od 65 godina imaju slabiji imunitet i oni su prioritet kod vakcinacije, kao i oni sa hroničnim bolestima. Potom slijede zdravstveni radnici, kao i svi oni koji rade u domovima sa starijim osobama, te prosvetni radnici", poručila je Aćimović.

Ona jer dodala da nema potrebe da se radi test na antitijela.

"Nema potrebe da radite test na antitijela, jer mi još uvijek ne možemo sa sigurnošću znati koji je to nivo koji štiti od virusa korona", kaže Aćimović.

Apelovala je na zdrvastvene radnike da pročitaju upustva oko vakcinacije, da bi se izbjegli crni scenariji kao u Srbiji, gdje je preminulo čak šest trudnica.

"Vacina je sigurno lijek, a kako trudnice spadaju u veoma rizičnu grupu, preporučujemo porodičnim ljekarima da im savjetuju da se vakcinišu", zaključila je Јela Aćimović.

(RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije