Društvo

Aćimović: Ljeto predstavlja idealan period za vakcinaciju

Aćimović: Ljeto predstavlja idealan period za vakcinaciju
Foto: N.N. | Aćimović: Ljeto predstavlja idealan period za vakcinaciju

Ljeto predstavlja idealan period za vakcinaciju protiv virusa korona, istakala je epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Srpske dr Јela Aćimović.

Istakla je da je trenutna epidemiološka situacija povoljna i mirna.

"Imamo mali broj potvrđenih slučajeva i ovo je dobar period da se građani vakcinišu. I zdravstveni radnici su sada dostupniji i imamo dovoljno vakcina. Ne treba čekati "zadnji momenat" za vakcinaciju", dodala je Aćimović za RTRS.

Dekan Medicinskog fakulteta Banjaluka Ranko Škrbić istakao je da bi se upravo ljekari trebali vakcinisati, ali i zagovarati vakcinaciju stanovništva.

"Ne postoji ništa više na cijelom svijetu što je više kontrolisano, nego što je sama vakcina. Svaki detalj se prati. Nijedna zemlja neće sebi dozvoliti luksuz da napravi neefikasnu vakcinu za svoje građane", istakao je Škrbić.

U Srpskoj, Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđa se obavezna vakcinacija, kao i obavezna vanredna vakcinacija.

"Znamo kada se predviđa obavezna vakcinacija i to se odnosi na određene dobne grupe. Dok se obavezna vanredna vakcinacija uvodi u zavisnosti od opasnosti širenja epidemije. Postavlja se pitanje kako, ipak, uticati i motivisati građane da se dobrovoljno vakcinišu. Da se ne ide na obaveznu vakcinaciju, jer to često vodi u probleme. Potrebna je i dobra kampanja kako bi se građanima objasnilo da je vakcinacija najbolja zaštita", rekao je pravnik Nedeljko Milaković.

Istakao je da su društvene mreže zlouptrebljene u kampanji protiv vakcinacije, te dodao da se mora vratiti povjerenje u vakcinaciju i zdravstveni sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije