Društvo

Aćimović: Prioritet kompletirati vakcinaciju građana protiv korone

Aćimović: Prioritet kompletirati vakcinaciju građana protiv korone
Foto: Dražan Pozderović/Arhiva | Aćimović: Prioritet kompletirati vakcinaciju građana protiv korone

BANJALUKA, - Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Jela Aćimović izjavila je Srni da je od 65 do 70 odsto populacije starije od 65 godina vakcinisano protiv virusa korona, te da je svega četvrtina primila buster, odnosno treću dozu, zbog čega je prioritet kompletirati vakcinaciju kod tih osoba.

"Za osobe koje su primile buster dozu, od čega je prošlo više od tri do šest mjeseci, preporučujemo četvrtu dozu, pogotovo ako je riječ o osobama koje imaju hronične bolesti, kao što su dijabetes, hipertenzije, hronične plućne bolesti, a koje mogu biti podloga za moguće teže forme i oblike kovida", naglasila je Aćimovićeva.

Aćimovićeva je rekla da je 40 odsto punoljetnog stanovništva ušlo u proces vakcinacije, a da je najmanji obuhvat među djecom, kao i da je u ovom momentu važno da se procesu vakcinacije odazovu oni koji nisu primili nijednu dozu vakcine protiv virusa korona.

Govoreći o četvrtoj dozi, Aćimovićeva je naglasila da su preporuke Svjetske zdravstvene organizacije da ovu dozu prime osobe sa hroničnim oboljenjima.

"Istraživanja su pokazala da nije starost ta koja sama po sebi predstavlja faktor rizika, nego hronične bolesti koje su češće kod starijih osoba, zbog čega je najveća smrtnost upravo među ovom populacijom", rekla je Aćimovićeva.

Ona je istakla da četvrtu dozu mogu primiti svi, ali da je najpotrebnija onima koji su najviše izloženi virusu, a to su zdravstveni radnici, osobe zaposlene u staračkim domovima, te trudnice, jer se pokazalo da trudnoća predstavlja stanje u kojem kovid može izazvati teže oblike.

Aćimovićeva je podsjetila da Institut na raspolaganju ima vakcinu proizvođača "Fajzer", koja je dostupna i za djecu dobi od 5 godina pa naviše i vakcinu proizvođača "Sinofarm".

Prema podacima Instituta, Republika Srpska do sada je na raspolaganju imala 1.824.887 doza vakcina protiv virusa korona, od čega je uništeno 860.000 zbog isteka roka.

"To su većinom vakcine iz donacija i to prvenstveno vakcina proizvođača `Astrazeneka`, za koju je opala zainteresovanost građana zbog različitih informacija u javnosti, a uništen je i dio vakcine `fajzer`, zatim `sputnjik`, koja je bila najbolje prihvaćena među domaćom populacijom, ali ne i u svijetu kao dokaz za putovanje, zbog čega se, takođe, smanjio interes za ovu vakcinu", dodala je Aćimovićeva.

Ona je rekla da Institut prati situaciju kada je riječ o novoj vakcini proizvođača "Moderna" koja je istovremeno protiv prvobitnog soja iz 2020. godine i prvih omikron varijanti virusa korona.

"Moramo biti oprezni, ne želimo da nabavljamo i ove vakcine, pa da nam propadaju. Potrebno je vidjeti efikasnost i kako će nova vakcina biti prihvaćena u svijetu, te kakve će rezultate pokazati i tada u skladu sa tim informacijama i postupati", zaključila je Aćimovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije