Društvo

"AdBlue" od sada iz pogona domaćeg proizvođača

"AdBlue" od sada iz pogona domaćeg proizvođača
Foto: Ustupljena fotografija | "AdBlue" od sada iz pogona domaćeg proizvođača

Rafinerija ulja Modriča je sa početkom 2023. godine tržištu predstavila još jedan proizvod evropskog kvaliteta, iz sopstvene proizvodnje. Riječ je o tečnosti "AdBlue", a koja je potrošačima dostupna u praktičnim pakovanjima od 10 litara i 5 litara sa lijevkom za utakanje. Osim ovih pakovanja, za kupce se isporuka vrši i u IBC kontejnerima, sa pratećom opremom za istakanje, te cisternama.

Šta je AdBlue i čemu je namijenjen

"AdBlue" je tečnost koja se koristi u izduvnim sistemima, za smanjenje emisije azotnih oksida (NOx) u dizel motorima. To je 32,5 postotni rastvor uree koji se koristi u sklopu tehnologije SCR (Selective Catalytic Reduction) i koja omogućuje da se štetni azotni oksidi pretvore u elementarni azot – N2, vodu i ugljen dioksid (CO2) pri izgaranju. Кoristi se u vozilima koja su usklađena sa Euro 6 emisionim standardom, uvedenim 2014. godine za nova vozila u EU, a sve sa ciljem zaštite životne sredine.

Кako i gdje se koristi "AdBlue"

"AdBlue" se koristi u širokom spektru dizel vozila, uključujući automobile, kamione, autobuse i mehanizaciju. Veoma veliki broj evropskih i svjetskih proizvođača u svoje dizelske motore integrišu ovaj sistem. Vozila su opremljena posebnim rezervoarom za "AdBlue" i sistemom za mjerenje koji ubrizgava rastvor u izduvni sistem. Prosječna potrošnja je 1-3 litre na pređenih 1000 kilometara, međutim slično kao i kod potrošnje goriva, ona će svakako zavisiti od načina eksploatacije vozila. 

Šta znači i zašto naziv "AdBlue"

"AdBlue“ nije univerzalan naziv i ne označava se svaki rastvor uree i demineralizovane vode u odgovarajućem omjeru, upravo ovim imenom. "AdBlue“ je registrovan kao robna marka u vlasništvu njemačkog udruženja auto industrije (VDA). Isključivo licencirani proizvođači, od kojih je jedan i Rafinerija ulja Modriča, imaju pravo da koriste naziv "AdBlue", a što je i dodatna garancija kvaliteta samog proizvoda.

Dostupnost i distribucija

Distribucija proizvoda iz Rafinerije ulja Modriča se vrši na preko 25 evropskih i svjetskih tržišta. U Bosni i Hercegovini, proizvodi su dostupni u Nestro i drugim partnerskim lancima benzinskih stanica, kao i u specijalizovanim trgovinama auto opreme.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije