Društvo

Adnan iz Tuzle: Novače, u tvoju čast ću uvijek podići tri prsta

Adnan iz Tuzle: Novače, u tvoju čast ću uvijek podići tri prsta
Adnan iz Tuzle: Novače, u tvoju čast ću uvijek podići tri prsta

BEOGRAD - Adnan Burina, neurolog iz Tuzle, uputio je dirljivo, otvoreno pismo, u kojem zahvaljuje Novaku Đokoviću, teniskom asu, na svesrdnoj podršci narodima u Srbiji i BiH koji su stradali u poplavama epskih razmjera, kao i pozivom stranim medijima da bude izvještavano i pomognuto ljudima koji su izgubili sve.

"Dragi Novače, kroz istoriju su se dešavale kataklizme i katastrofe. Nestajali su kontinenti, nestajali su narodi... Nažalost, na ovim prostorima nam se nedavno desila nova. Nezapamćene poplave u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj odnijele su mnoge živote, odnijele teško stečene kuće i domove, a donijele bol i tugu. Kao što uvijek biva, prvo su komšije počele međusobno da se pomažu. Svijet je u početku na kašičicu dobijao informacije, a onda si ti taj svijet uzburkao. Iz elektronskih i pisanih medija slao si iskrenu podršku svima kojima je bila potrebna. I ne samo to, kroz odricanje novčane nagrade za osvojeni Rim u korist poplavljenih, samo si dodatno pokazao ko si ti zaista. Poslije tebe, počeli su neki sportisti da se slično ponašaju, ali način kako si ti sam to uradio je da se ne zaboravi.

Iz medija si slao iskrenu podršku svima kojima je bila potrebna, napisao doktor Burina

Možda su mi smetala tvoja tri podignuta prsta nakon tvojih pobjeda, jer su me podsjećala na podignuta tri prsta nekih drugih, bradatih, prljavih, koji su slavili silovanja i ubijanja tu oko mene. Međutim, tri prsta su tvoje nasljeđe i tvoj simbol, a zbog svog stava, ničim natjeranog, i bez zadnje namjere iskazanog na najhumaniji način dostojan čovjeka, potrudiću se da te bilo gdje gledam uživo i tamo, zajedno s tobom, nakon tvoje pobjede, i sam podignem tri prsta tebi u čast. Bravo, Novače Đokoviću! S poštovanjem, Adnan Burina".

Đoković  je svojim postupcima i izjavama ponovo, barem privremeno, ujedinio narode na prostoru bivše Jugoslavije.

Asošiejted pres je u četvrtak napisao tekst posvećen Đokoviću u kojem, između ostalog, stoji da je Novak "odservirao mnogo pobjedničkih asova, ali nikada tako jak kao ovaj kojim je, prosto, ujedinio narode Balkana".

Đoković je poslije pobjede u finalu Mastersa u Rimu nad Špancem Rafaelom Nadalom donirao cijelu nagradu od oko 500.000 dolara za pomoć žrtvama poplava, a njegova fondacija je, prema navodima AP, sakupila još 600.000 dolara. Dan kasnije organizovao je i humanitarni fudbalski meč u Monte Karlu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije