Društvo

Advokati ne daju razvod notarima

Advokati ne daju razvod notarima
Foto: N.N. | Advokati ne daju razvod notarima

BANJALUKA - Advokati u Srpskoj ne žele da prihvate izmjene Porodičnog zakona RS kojima se, između ostalog, daju veća ovlašćenja notarima, a prvenstveno mogućnost da notar razvede brak između supružnika, ako je među njima ranije postignut dogovor o sporazumnom prekidu braka, i upozoravaju da će ukoliko odredba bude usvojena organizovati proteste.

Tvrde da je tzv. alternativa - notarski razvod braka potpuno neprihvatljiva i da će advokati izgubiti nadležnosti, dok notari odgovaraju da im predložena izmjena ni u kom slučaju ne donosi ekstrazaradu, već bi isključivo skratila postupak trajanja sporazumnog razvoda.

Dalibor Mrša, predsjednik Advokatske komore RS, za "Nezavisne novine" pojašnjava da je po ovom pitanju 7. jula 2022. godine održana javna rasprava, na kojoj se našao ovaj prijedlog, ali da ovoj zajednici nije jasno kako je to moguće jer je krajem prošle godine Komora uputila niz primjedaba na prijedlog te da su te primjedbe prihvaćene, a da ideja da notar može razvesti brak nije prihvaćena.

"Kako se ponovo u Nacrtu zakona našla ta odredba nama je zaista nepoznato, ali pretpostavljamo da je predlagač, odnosno Ministarstvo išlo ka tome da se nađe ta odredba. Primjedbe je iznijelo i Udruženje sudija jer su smatrali da će njihova norma u tom slučaju biti ugrožena", naglašava Mrša i dodaje da će sporna odredba omogućiti da se brakorazvodna parnica koja je uvijek bila parnični postupak sada prebacuje na teren vanparničnog postupka. Pored toga, tvrdi da sada smisao gubi i odredba koja se odnosi na pokušaj mirenja bračnih supružnika.

"Iskustvo koje prvostepene sudije imaju u pokušaju mirenja bračnih supružnika sigurno ne mogu da zamijene notari, koji ovim prijedlogom suštinski i nemaju tu obavezu. Bojim se da ćemo ovim doprinijeti jednom trendu razvoda brakova", upozorava Mrša, ističući da je Advokatska komora upozorila da će prihvatanje ove odredbe povući najradikalniji potez, a to je stupanje u štrajk advokata.

"Advokatima se godinama oduzimaju brojna ovlašćenja, a s druge strane notarima se daju brojna ovlašćenja i to je jedan od razloga zašto je Advokatska komora RS nezadovoljna. Tarifa o naknadama i nagradama za rad u krivičnim postupcima po službenim dužnostima advokatima je već smanjena za 50 odsto. S druge strane, notarima je data mogućnost da sprovode ostavinske postupke, a prema Nacrtu porodičnog zakona mogu da pripremaju punomoć u brakorazvodnim parnicama za zaključenje braka, kada budući supružnici žele da urede svoj budući status u pogledu imovine", navodi Mrša koji kaže da se u ovom slučaju ne vidi nikakva ekonomska opravdanost.

"Mi ne znamo sada šta stranka sve treba da plaća, da li notara za njegovu uslugu i taksu, kolika je ta taksa i ukoliko je strankama potrebna pomoć advokata, da li to znači da će platiti i advokata", istakao je Mrša.

Argumenti Advokatske komore ne piju vodu, odgovara Slada Ivelić, predsjednica Notarske komore RS, koja za "Nezavisne novine" poručuje da advokati žele samo da izvrše pritisak na Ministarstvo i onemoguće da supružnici koji nemaju maloljetnu djecu, a ni djecu kojoj je produženo roditeljsko staranje, izaberu notara kako bi što prije završili brakorazvodni postupak.

"Za jedan dan bi se mogao razvesti taj brak, a ne bi se čekalo danima, mjesecima, pa čak i godinu dana", kaže Ivelićeva i dodaje da se zakon ne donosi u interesu notara niti advokata, već isključivo porodice.

"Mi ne želimo nikakav prihod za sebe, već da rasteretimo sud u slučajevima gdje nema spora. Mi predlažemo da se građani, ne notari, advokati ili sudovi, opredijele kod koga žele sporazumno da raskinu brak. Što se tiče cijene notarskih usluga, ta cijena ne može biti veća nego što je propisana taksa pred sudom. A što se tiče stručnosti, mi svi imamo položen pravosudni ispit", kategorična je Ivelićeva, koja je imala i poruku za predstavnike Advokatske komore.

"Advokati ništa ne gube, i dalje mogu pisati prijedloge za sporazumni razvod braka i mogu da zastupaju svoje klijente u tim postupcima. Samo da vam kažem da postoji 138 notarskih mjesta, a nepopunjeno je 68 mjesta. Ministarstvo ima obavezu da svakih šest mjeseci objavljuje konkurs za popunu mjesta, pa eto, nek se kolege advokati prijave za notare ako misle da je to tako prosto i da od njih uzimamo dio nadležnosti. Evo, npr. niko se nije prijavio u Srpcu, Čelincu, Šipovu, da ne kažem za istočni dio Srpske", poručila je Ivelićeva.

Iz Ministarstva pravde RS potvrdili su "Nezavisnim" da je u toku izrada Prijedloga porodičnog zakona RS i kratko su poručili da će nastaviti razgovore sa notarima, ali i sa advokatima u cilju donošenja najboljeg rješenja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije