Društvo

Afera "Kiseonik": Ne postoje dokazi da su Šeranić, Đajić i Čađo djelovali kao kriminalna grupa

Afera "Kiseonik": Ne postoje dokazi da su Šeranić, Đajić i Čađo djelovali kao kriminalna grupa
Foto: Dražan Pozderović | Afera "Kiseonik": Ne postoje dokazi da su Šeranić, Đajić i Čađo djelovali kao kriminalna grupa

BANJALUKA - Republičko javno tužilaštvo saopštilo je danas da je osnovu analize pribavljene dokumentacije utvrđeno da ne postoje dokazi da su Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Vlado Đajić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS i Stanislav Čađo, direktor kompanije "TGT" a.d. Laktaši, djelovali kao grupa ili organizovana kriminalna grupa prilikom nabavke kiseonika za potrebe UKC-a RS.

Navode da je utvrđeno da ne postoje dokazi "da je pribavljena imovinska korist ili drugom nanesena šteta ili teža povreda prava drugog, jer je postupak nabavke medicinskih i tehničkih gasova proveden u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, a plaćanje isporučenih količina kiseonika vršeno je po cijenama određenim ugovorom". 

Podsjećaju da je Republičkom javnom tužilaštvu strane Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci dostavljena krivična prijava koju je podnio Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaaluke, protiv Šeranića, Đajića i Čađe zbog postojanja osnova sumnje da počinili više krivičnih djela, od kojih i krivična djela Udruživanje radi vršenja krivičnih djela, Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i Nesavjestan rad u službi, za koja je nadležno Republičko javno tužilaštvo.

"U cilju potpunog i pravilnog utvrđivanja navoda prijave, tužilaštvo je izuzelo kompletnu tendersku dokumentaciju u vezi sa nabavkom medicinskih i tehničkih gasova za potrebe UKC-a RS, na osnovu koje je utvrđeno da je u oktobru 2020. godine raspisan otvoreni međunarodni postupak za javnu nabavku medicinskih i tehničkih gasova za potrebe UKC-a RS, da se kao jedini ponuđač prijavila firma 'TGT' a.d. Laktaši sa kojom je zaključen Ugovor o kupoprodaji medicinskih i tehničkih gasova, ukupne vrijednosti 2.085.849,09 KM, te da je gas isporučivan prema cijeni određenoj predmetnim ugovorom", navode iz Republičkog javnog tužilaštva.

Ističu da je iz dokumentacije pribavljene od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH utvrđeno je da je "TGT" a.d. Laktaši tokom 2020. i 2021. godine UKC-u RS isporučio određene količine medicinskog kiseonika, a da za to nije imao dozvolu agencije za promet lijekovima – medicinskim kiseonikom na veliko, da se bavio i jednim dijelom proizvodnog procesa gasa - kiseonika, iako, takođe, nije imao dozvolu za proizvodnju lijekova izdatu od nadležne Agencije.  

"Utvrđeno je i da je veća količina tehničkog kiseonika upotrijebljena za liječenje pacijenata", stoji u saopštenju Republičkog javnog tužilaštva.

Dodaju da u odnosu na drugi dio krivične prijave koji se odnosi na krivična djela protiv zdravlja ljudi, protiv pravnog saobraćaja i protiv privrede i platnog prometa, odnosno upotrebu tehničkog kiseonika radi liječenja pacijenata i klasifikovanje ovog gasa kao medicinskog lijeka te njegovog uticaja na zdravlje pacijenata i štetnost za zdravlje ljudi, nadležno je Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci, zbog čega je cjelokupan spis dostavljen ovom tužilaštvu na nadležno dalje postupanje. 

 

 

 

 

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije