Društvo

Agencija za lijekove BiH zapošljavala bez sprovođenja javnog oglasa

Agencija za lijekove BiH zapošljavala bez sprovođenja javnog oglasa
Foto: N.N. | Agencija za lijekove BiH zapošljavala bez sprovođenja javnog oglasa

SARAJEVO - Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH prošle godine ponovo je mimo procedura i pravilnika upošljavala na ugovor o djelu i to za radna mjesta koja su sistematizacijom predviđena, navodi se u izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH.

"Agencija je nastavila praksu upošljavanja na određeno vrijeme bez provođenja javnog oglasa", ističe se u izvještaju državnih revizora i dodaje da je Agencija tokom godine angažovala  13 osoba temeljem ugovora o djelu, od kojih su tri angažovane u kontinuitetu većim dijelom godine.

"Uglavnom se radi o poslovima koji su sistematizirani važećim Pravilnikom o unutrašnjem ustrojstvu i to za daktilografske poslove, zaprimanje prijava sumnji na neželjene reakcije na lijekove, upravljanje vozilima, obavljanje ekonomskih i financijsko-računovodstvenih poslova, poslove čišćenja i slično. Od ukupnog broja osoba angažovanih temeljem ugovora o djelu, angažovane su četiri osobe koje su prethodno bile uposlene u Agenciji, ali su stekle uslove za penziju i kojima je u skladu s važećim propisima isplaćena otpremnina. Za ove namjene utrošeno je 52.056 KM (neto bez poreza i doprinosa). Iznos je nešto manji u odnosu na prošlu godinu, s obzirom na to kako su pojedine osobe koje su prošle godine angažirane putem ugovora o djelu primljene u stalni radni odnos u Agenciji", stoji u izvještaju i dodaje se da još nije donesen pravilnik o unutrašnjoj raspodjeli i sistematizaciji radnih mjesta, a u skladu s važećim odlukama Vijeća ministara BiH.

Takođe, revizori su utvrdili da odluka o popisu esencijalnih lijekova u BiH još nije upućena u proceduru prema Vijeću ministara iz razloga što Ministarstvo finansija i trezora BiH nije dalo mišljenje o ovoj odluci, iako je Agencija više puta upućivala prijedlog navedene odluke na mišljenje Ministarstvu.

Revizori su konstatovali da nije urađena analiza isplativosti održavanja postojećih aplikacija niti je predložen najekonomičniji model održavanja informacijskog sustava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije