Društvo

Akcija "Mtel-a": Povratnicima u Bosansko Grahovo hrana, higijena i drva

Akcija "Mtel-a": Povratnicima u Bosansko Grahovo hrana, higijena i drva
Foto: Dražan Pozderović | Akcija "Mtel-a": Povratnicima u Bosansko Grahovo hrana, higijena i drva

BOSANSKO GRAHOVO - Podjelom paketa hrane i higijene te drva porodicama u Bosanskom Grahovu, kompanija "M:tel" pokrenula je danas veliki društveno odgovorni projekat - pomoć povratnicima u FBiH pod nazivom "Niste sami - imate prijatelje".

Jedna od njih je i starica Mara Injac, koja je na pragu desete decenije, i kaže da joj je srce puno jer je stigla pomoć za nju i njene sugrađane.

Generalna direktorica kompanije "M:tel" Jelena Trivan i sama kaže da je za ovaj kraj vežu krv i porodica te da je dolazak nije ostavio ravnodušnom.

 "Prvi put sam u Bosanskom Grahovu, moje prezime Trivan je iz ovog kraja, moje dete nosi grahovljansku krv tako da mi je veoma važno da sam kao direktor 'M:tela' prvi put došla da pomognem tamo gde me vuče porodica. To ne znači da prema drugim krajevima imam manje osećanja. Smatram da kompanija 'M:tel' ima prostora, vremena i novca da pomogne i običnom čoveku", istakla je Trivanova, naglasivši da su kompaniju na čijem je čelu svi prepoznali kao nekoga ko sponzoriše velike sportske i kulturne događaje, a da će od sada da budu na terenu i pomažu i običnim ljudima.

Došavši na mjesto direktora obećala je da će prva akcija biti da "M:tel" pomogne srpskim povratničkim porodicama u FBiH.

"Porodicama u Bosanskom Grahovu podelili smo drva, pakete hrane i higijene socijalno ugroženim porodicama iz razloga što Centar za socijalni rad nije hteo da im da ogrev. Došli smo da im kažemo da su Srbija i Republika Srpska uz njih, da nisu sami i zato se i ova naša akcija zove 'Niste sami - imate prijatelje'. Naša namera je da budemo uvek tu kada našim ljudima u Bosanskom Grahovu, Bosanskom Petrovcu, Glamoču i Drvaru nešto zatreba", poručila je Trivanova.

Drva su danas stigla i u domaćinstvo Borislava Galića, koji ističe da je život u Bosanskom Grahovu i okolnim selima težak.

"Hvala svima za ovu posjetu i pomoć. Teško živimo. Supruga i ja smo tu sedam godina i živimo od poljoprivrede. Životari se i ništa više", kazao je Galić, koji je i ratni vojni invalid. U izbjeglištvu je boravio u Prnjavoru, Srbiji i Crnoj Gori. Trbuhom za kruhom tražio je bolje sutra, a onda je, kako kaže, shvatio da je na rodnom ognjištu najljepše.

Nakon posjete ovoj porodici Trivanova je kazala da joj je drago što su i mediji ovdje te što će sada svi da čuju i vide kako se živi u ovim krajevima.

"Ovde rat kao da nije završio. Još ima porušenih kuća bez krovova. Borina supruga je ovde najmlađa, ovde se deca ne rađaju i ljudi se ne vraćaju. Nemaju osnovno kao što je ogrev. Institucije moraju da čuju i da pomognu. Tužan osećaj nosim u sebi posle ove posete", kazala je Trivanova.

Načelnik Bosanskog Grahova Uroš Đuran rekao je da je pomoć kompanije "M:tel" od velikog značaja jer od lokalne šumarije nisu dobili drva za one kojima su neophodna.

"Nedavno smo u Banjaluci razgovarali sa direktoricom Trivan, spomenuli smo šta nam treba i, evo, za kratko vrijeme sve smo dobili. Pomoć je dobilo 28 porodica, a spisak je sigurno i duži", istakao je on.

Dodao je da planiraju obnovu obdaništa s obzirom na to da imaju 36 predškolske djece a "M:tel" se ponudio da im donira igralište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije