Društvo

Akcija u Sarajevu: Policija u kući na Stupu pronašla 151 migranta

Akcija u Sarajevu: Policija u kući na Stupu pronašla 151 migranta
Foto: N.N. | Akcija u Sarajevu: Policija u kući na Stupu pronašla 151 migranta

SARAJEVO - U sarajevskom naselju Stup u ulici Munira Gavrankapetanovića pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo jutros su izmjestili migrante koji su nelegalno boravili u jednoj kući.

Akcija je izvedena u saradnji s službom za poslove sa strancima, potvrdio je Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS.

"Kako po ranijim dojava i žalbama građana, tako i na osnovu podataka koji su ranije prikupljeni operativnim radom na terenu, jutros u periodu od 8 do 10 sati izvedena je akcija. Naši pripadnici u jednom kući su zatekli 151 migranta", rekao je Hadžiabdić.

Dodao je da je njih 143 prebačeno u kamp Ušivak, dok je osam preuzela Služba za poslove sa strancima

"Već skoro godinu dana imamo problem sa nelegalnim boravkom migranata u jednoj od privatnih kući u naselju Stup. Obraćali smo se mjesnoj zajednici, opštini, Policijskoj upravi Ilidža, Službi za poslove sa strancima, nadležnim inspekcijama... Niko nije imao razumjevanje. Iz policije su dolazili na naš poziv, ali nište se nije rješavalo. Noću vlada strah u ulici Munira Gavnarnapetanovića. Ljudi sa strahom izlaze na ulicu, a riječ je o novom naselju gdje ima puno majki sa djecom. Dešavale su se i krađe po okolnim radnjama. Migranti su bacali smeće, grupisali  se oko objekta često u alkoholiziranom stanju. Zanimljivo je da su im razne humanitarne organizacije svakodnevno dovozile pomoć, hranu, odjeću iako nelegalno borave tu", kazao je jedan od stanara iz zgrade preko puta u kojoj su nelegalno boravili migranti, koji su bili predmet jutrošnje racije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije