Društvo

Akcija za pomoć: "Radosti druženja" biće radosnije s novim krovom

Akcija za pomoć: "Radosti druženja" biće radosnije s novim krovom
Foto: N.N. | Akcija za pomoć udruženju iz Bihaća koje okuplja osobe s poteškoćama u razvoju

BIHAĆ - Udruženje "Radosti druženja" iz Bihaća već punih 18 godina okuplja osobe s poteškoćama u razvoju različitih starosnih uzrasta i za mnoge od njih ovo je jedino mjesto za druženje, učenje i sticanje različitih vještina.

Ipak, treba istaći kako su prostorije u kojima je smješteno Udruženje "Radosti druženja" u vrlo lošem stanju, a to se posebno odnosi na krov objekta koji prokišnjava na više mjesta.

Zbog dotrajale stolarije i nepostojanja izolacije veoma ga je teško zagrijati, što otežava boravak štićenika u zimskom periodu.

Nedavno je pokrenuta akcija prikupljanja finansijskih sredstava kako bi se objekat adaptirao te je pokrenut i humanitarni broj 17025 čijim se pozivom doniraju dvije marke u ove svrhe.

Predsjednica ovog udruženja Mirsada Hodžić ističe kako je cilj osnivanja udruženja bio okupljanje i druženje pomenutih osoba, kao i da se javnosti ukaže da one treba da budu ravnopravni članovi društva. Ističe kako danas okupljaju tridesetak štićenika.

"U našoj lokalnoj zajednici njihov status je bio jako loš, a u međuvremenu se dosta popravio, ali ne u onoj mjeri u kojoj bismo mi roditelji to željeli. Pokušavamo da svoju djecu jednostavno uključimo u sve sfere života", kaže Hodžićeva.

Štićenici pomenutog udruženja su lica koja imaju posljedice cerebralne paralize, Daunovog sindroma, autizma ili drugih fizičkih ili mentalnih oštećenja i ovo je za njih svojevrstan prozor u svijet i mjesto gdje se mogu družiti i upražnjavati mnogobrojne aktivnosti te se osjećati zadovoljno i spokojno.

U sklopu rada s korisnicima organizuju se različite radionice kompleksne rehabilitacije, u koje su uključeni volonteri, roditelji i socijalni radnici koji pružaju neophodnu stručnu pomoć.

Udruženje je i prije godinu dana pokrenulo inicijativu da se na području Unsko-sanskog kantona formira specijalizirana ustanova za smještaj osoba s mentalnim poteškoćama.

Hodžićeva objašnjava kako je situacija trenutno takva da one borave u ustanovama koje se nalaze u drugim kantonima u Federaciji BiH.

Objašnjava kako njihov boravak mjesečno košta oko 700 maraka, od čega porodice izdvajaju polovinu sredstava, dok drugu pokriva Ministarstvo zdravstva USK.

"Mi želimo da nam djeca budu bliže, jer sada je situacija takva da su udaljena stotinu i više kilometara, što roditeljima i porodicama stvara velike probleme", ističe Hodžićeva.

Ovu inicijativu podržalo je i Ministarstvo zdravstva USK, ali resorna ministrica Nermina Ćemalović ističe i kako se za formiranje jedne takve ustanove moraju stvoriti uslovi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije