Društvo

Akcija za pomoć Hozanoviću: Živi bez struje, vode i lične karte

Akcija za pomoć Hozanoviću: Živi bez struje, vode i lične karte
Foto: N.N. | Akcija za pomoć Šerifu Hozanoviću: Živi bez struje, vode i lične karte

VELIKA KLADUŠA - U naselju Nepeke, nadomak Velike Kladuše, usamljeničkim životom u staroj i dotrajaloj kući, kojoj nedostaju elementarne stvari, živi 66-godišnji Šerif Hozanović, a poznanici su pokrenuli akciju da dobije bolje uslove za stanovanje.

Kaže kako  nikada u životu nije imao stalno zaposlenje i da je trenutno bez ikakvih izvora prihoda, te socijalnog i zdravstvenog osiguranja.

Kuću u kojoj živi naslijedio je od porodice te dodaje kako je od rođenja živio u zajednici s ocem, majkom i bratom, koji su svi, u međuvremenu, preminuli.

"Prije 23 godine ostao sam bez brata i od tada živim sam u kući. Navikao sam na takav život, pomažu mi komšije i dobri ljudi, daju mi hranu i odjeću, bez njih bih vjerovatno umro. Povremeno odem na obližnju deponiju, preberem ako ima nešto upotrebljivo i tako iz dana u dan", kaže Hozanović u priči za "Nezavisne".

Dodaje kako nema čak ni ličnu kartu te ističe kako mu ona i nije potrebna jer ga u široj okolini svi znaju.

Jedino svakodnevno društvo ovom neobičnom čovjeku prave pas i mačka, za koje kaže da su mu najbolji prijatelji s kojima dijeli dobro i zlo.

Kuća u kojoj živi je bez električne energije i vode, nagrižena zubom vremena i neodržavanjem, a Hozanović kaže kako se vodom snabdijeva iz obližnjeg bunara. Ističe kako ga, i pored ovakvog života, zdravlje još dobro služi, ali se žali na dotrajalost kuće i teške uslove boravka u njoj.

"Krov mi prokišnjava na nekoliko mjesta i skoro da mi treba kišobran kada jača kiša pada. Kada bi mi neko popravio krov, osevapio bi se", dodaje Hozanović. Njegove komšije i mještani Nepeka kažu kako se radi o čudnom čovjeku koji izbjegava socijalne kontakte, ali da s njim nikada nisu imali problema.

Vremenom se rodila i ideja da mu se pomogne i za njega omoguće humaniji uslovi života.

"Novi krov i sanitarni čvor s kupatilom su prioritet, a sve što se uradi više od toga dobro će doći. Nešto materijala je već pribavljeno, a nadamo se kako će se u akciju uključiti što više dobrih ljudi", kaže Abdo Mukeljić, jedan od organizatora akcije. Dodaje da svi koji žele da doprinesu ovoj humanitarnoj akciji više informacija mogu dobiti na telefon 062 753 940.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije