Društvo

Ako BHRT ne plati 1.900.000 CHF, ništa od prenosa EP u fudbalu, OI, LŠ...

Ako BHRT ne plati 1.900.000 CHF, ništa od prenosa EP u fudbalu, OI, LŠ...
Ako BHRT ne plati 1.900.000 CHF, ništa od prenosa EP u fudbalu, OI, LŠ...
Vedran Radenović

Milion i 900.000 švajcarskih franaka Radio-televizija BiH mora uplatiti Evropskoj radio-difuznoj uniji (EBU) najkasnije do kraja maja ili će u protivnom građani BiH biti uskraćeni za gledanje utakmica predstojećeg Evropskog fudbalskog prvenstva u Francuskoj (10. jun - 10. jul).

Osim ovog takmičenja, koje je prvo nadolazeće, ugroženi su i svi ostali sportski događaji, uključujući Ljetne olimpijske igre u Rio de Žaneiru, septembarski početak kvalifikacija za naredno Svjetsko prvenstvo u Rusiji, susrete Lige šampiona...

"Nisu u pitanju samo sportski događaji, nego i sve ostale usluge koje primamo preko razmjene sa EBU-om, kao što su servisi vijesti, Liga prvaka, utakmice fudbalske reprezentacije BiH. To je samo posljedica katastrofalnog odnosa prema BHRT-u i stanja koje je definitivno postalo neodrživo", rekao je Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a.

Milion i 900.000 švajcarskih franaka je samo 20 posto od ukupnog duga. Kada se taj dio isplati, BHRT će morati nastaviti u ratama otplaćivati ukupnu svotu koja iznosi oko šest miliona švajcarskih franaka, navedeno je u pismu koje je državnoj medijskoj kući uputila EBU. U dopisu se, između ostalog, navodi i da EBU više neće biti u mogućnosti u ime BHRT-a unaprijed plaćati prava na prenose sportskih događaja, niti pružati dodatne usluge ovom emiteru ukoliko se rješenje financijske krize ne iznađe do kraja maja.

Izvor "Nezavisnih" iz Upravnog odbora BHRT-a potvrdio je da su u ovoj kući spremni na dva scenarija kako bi barem privremeno prebrodili ovaj problem koji je, između ostalog, uzrokovan i drastičnim padom naplate RTV takse, ali i propustima, kako kažu, u radu nekih prethodnih uprava.

"Situaciju dodatno otežava što marketing vezan za Euro 2016. radi UEFA pa imamo veoma malo prostora da na taj način zaradimo neki novac. Trenutno smo u pregovorima sa jednim od telekom operatera u BiH da napravimo posebnu dodatnu specijalnu emisiju koju će oni sponzorisati i na taj način pokušamo osigurati sredstva. U protivnom ostaje nam opcija B, a to je da se nadamo da će iz EBU-a još jednom biti blagonakloni prema nama i kao više puta do sada, dati nam dodatne rokove i sačekati nas", istakli su iz BHRT-a.

Naš izvor objašnjava da u slučaju najgoreg scenarija i gašenja signala za neke od najbitnijih događaja fudbalski sladokusci u BiH neće imati alternativu, odnosno nijedna od komercijalnih TV kuća ili javni servisi iz regiona neće moći preuzeti prava.

"Na primjer, signal HRT-a ili neke druge TV kuće iz regiona, Evrope ili svijeta ostaće i dalje zatamnjen za područje BiH bez obzira na to da li BHRT prenosi događaj ili ne. Što se tiče komercijalnih TV stanica, one takođe nemaju pravo da otkupe evropsko i svjetsko prvenstvo, te kvalifikacije. UEFA je eliminisala privatne agencije i prava dala samo nacionalnim TV stanicama, s obzirom na to da je riječ o utakmicama od državnog interesa", objasnili su iz BHRT-a.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije