Društvo

Ako bude hladno, grijanje će početi i prije 15. oktobra

Ako bude hladno, grijanje će početi i prije 15. oktobra
Foto: Ilustracija | Ako bude hladno, grijanje će početi i prije 15. oktobra

BANJALUKA - Toplane u BiH užurbano se spremaju za početak grijne sezone, koja počinje 15. oktobra, a kako iz njih poručuju, ukoliko bude potrebe grijanje će krenuti i ranije.

Takođe, u većini toplana gotovo je završena i nabavka energenata za grijanje, što uz cijene koje neće rasti daje nadu građanima da se ove zime neće smrzavati.

Iz "Eko-toplana" Banjaluka ističu da cijene grijanja ostaju iste i neće biti nikakvog povećanja.

"Što se tiče početka grijne sezone, kao i uvijek pratimo dinamiku vremenskih prilika, ali i potrebe naših korisnika i sigurno je da Banjalučani neće imati hladne radijatore kada su vanjske temperature niske", kazali su iz "Eko-toplana" za "Nezavisne".

Dodaju da kada je riječ o energentu - nabavka drvne sječke ide po planu.

"Do sada smo obezbijedili preko 60 odsto potrebne količine drvnog sortimenta za cijelu sezonu. U skladu sa vremenskim prilikama i dinamikom rada našeg strateškog partnera Javnog preduzeća 'Šume RS', do kraja godine trebalo bi da imamo obezbijeđenu kompletnu potrebnu količinu drvnog sortimenta za grijnu sezonu koja je na pragu", pojasnili su iz "Eko-toplana".

Zoran Knežević, v.d. direktora "Toplane" iz Prijedora, ističe da nema promjene u cijenama grijanja i da su takve cijene unazad nekoliko godina.

"Što se tiče priprema za predstojeću grijnu sezonu - one još traju, ali u samom su završetku, tako da će sistem biti spreman za grijanje od 1. oktobra", kazao je Knežević i dodao da je pri kraju nabavka energenta za narednu sezonu.

Prema njegovim riječima, iako grijna sezona počinje zvanično 15. oktobra, ukoliko vremenske prilike bude iziskivale grijanje će biti pušteno i ranije.

Iz preduzeća "Toplane Sarajevo", međutim, ističu da cijena grijanja isključivo zavisi od cijene gasa kao osnovnog energenta za proizvodnju toplotne energije.

Prema riječima Ženje Ljubuškića, šefa Kabineta direktora ovog preduzeća, "Toplane Sarajevo" su u potpunosti izvršile remont kotlovskih postrojenja, toplotnih podstanica, distributivne mreže, te zamjenu dotrajalih dijelova.

"Spremni smo za novu grijnu sezonu", kazao je Ljubuškić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije