Društvo

Aktuelan elektronski upis prvačića

Aktuelan elektronski upis prvačića
Foto: Printscreen | Aktuelan elektronski upis prvačića

BANJALUKA - Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić izjavila je Srni da je u proteklom periodu resorno ministarstvo razvilo određeni broj elektronskih servisa, posredstvom kojih je građanima i institucijama olakšan pristup uslugama baziranim na podacima iz matičnih knjiga, poput elektronskog upisa učenika u prvi razred osnovne škole.

Uvođenjem elektronskih servisa roditelji su oslobođeni obaveze da školama dostavljaju štampane izvode iz matične knjige rođenih i uvjerenje o državljanstvu za dijete, čime je pojednostavljen postupak upisa djece, a istovremeno ostvarene finansijske uštede, kako za roditelje, tako i za nadležne institucije

Jujićeva je istakla da je e-upis učenika razvilo Ministarstvo prosvjete i kulture uz podršku Ministarstva uprave i lokalne samouprave, a kojim su omogućili da škole, uz saglasnost roditelja, iz matičnih knjiga u Republici Srpskoj dobiju podatke potrebne za upis djeteta u školu.

"Ovim su roditelji oslobođeni obaveze da školama dostavljaju štampane izvode iz matične knjige rođenih i uvjerenje o državljanstvu za dijete, čime je pojednostavljen postupak upisa djece, a istovremeno ostvarene finansijske uštede, kako za roditelje, tako i za nadležne institucije", naglasila je Jujićeva.

Vidljivi pozitivni efekti elektronskih servisa

Ona je dodala da su sad već vidljivi i pozitivni efekti upotrebe servisa kojim je omogućeno matičnim službama da u postupku obrade prijave rođenja, vjenčanja ili smrti, elektronskim putem dobiju podatak o prebivalištu koje je neophodan radi postupanja po određenoj prijavi i upisa tog podatka u matične knjige.

Servis kojim je ubrzan postupak upisa u matične knjige razvijen je u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova /MUP/, a u funkciji je od novembra 2022. godine.

Jujićeva je podsjetila i na jedan od najvažnijih projekata Vlade Republike Srpske, odnosno servis "E-beba" posredstvom kojeg roditelji novorođenčeta u porodilištu mogu prijaviti dijete bez dodatnih administrativnih procedura.

"Od pokretanja servisa, odnosno druge polovine 2021. godine, kroz sistem je prošlo više od 13.714 prijava rođenja u Republici Srpskoj, od kojih je oko 71 odsto uspješno završeno bez posjete roditelja matičnoj službi, što podrazumjeva da su novorođena djeca upisna u matičnu knjigu rođenih i određen im je matični broj", navela je Jujićeva.

Prednosti ovog servisa došle su do izražaja u situaciji kada, zbog epidemioloških mjera izazvanih pandemijom virusa korona, roditelji nisu imali potrebu da posjećuju druge institucije, kao što su matična služba, MUP-a, Fond zdravstvenog osiguranja.

Jujićeva je istakla da su podržali i sporazume o elektronskoj razmjeni podataka sa Fondom zdravstvenog osiguranja i Fondom penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske koji podatke iz matične knjige umrlih koriste za potrebe vođenja matičnih evidencija osiguranih lica, odnosno penziopnera, i kontrolu korisnika prava i troškova iz zdravstvenog i penzijskog osiguranja, jer se pravovremenim preuzimanjem podataka o umrlim sprečavaju zloupotrebe.

"Produžili smo i Sporazum o elektronskoj razmjeni sa Republičkim zavodom za statistiku i omogućili matičnim služabama da podatke neophodne za izradu statističkih izvještaja iz oblasti demografske politike dostavljaju elektronskim putem, umjesto u papirnom obliku, što je rezultiralo značajnim uštedama i povećalo tačnost podataka koji se obrađuju", rekla je Jujićeva.

Kontinuirana podrška nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama

Prema njenim riječima,značajan iskorak u oblasti strateškog planiranja za jedinice lokalne samouprave predstavlja donošenje Strategije razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj za period 2023-2029. godina, koja predstavlja integrisani, multisektorski strateški dokument koji će poslužiti kao okvir u kojem će se razvijati sistem lokalne samouprave, te služiti kao osnov za kreiranje strategija razvoja jedinica lokalne samouprave.

"Trenutno je u izradi akcioni plan za implementaciju Strategije za period 2023-2025. godina u kome će biti dalje razrađena dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti iz strateškog dokumenta, te okvirna finansijska sredstva i nosioci njihove realizacije", rekla je Jujićeva.

Ona je dodala da je ove godine u planu donošenje još jednog strateškog dokumenta koji se odnosi na obuku službenika i izabranih zvaničnika u oblasti lokalne samouprave, a koji će se baviti pitanjima razvoja dugoročno održivog i funkcionalnog sistema obuke u cilju jačanja kapaciteta ljudskih resursa, te razvoja efikasne i odgovorne lokalne uprave.

Jujićeva je istakla da Ministarstvo pruža posebnu podršku nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave u cilju podsticanja njihovog razvoja, a i ovogodišnji grant iznosi tri miliona KM, kao i 300.000 KM sredstava za sufinansiranje projekata ovih jedinica lokalne samouprave.

Ona je navela da su sredstva uglavnom namjenjena za podršku proizvodnji, izvozu, osnivanju i razvoju malih i srednjih preduzeća, poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju, zaštiti životne sredine, izgradnji i održavanju komunalne infrastrukture, zdravstenoj zaštiti stanovništva i pomoći socijalno ugroženom stanovništvu i brigu o mladima, turizmu i za ostale namjene radi lokalnog razvoja i efikasnog izvršavanja poslova jedinica lokalne samouprave.

"Ministarstvo je od 2018. godine, kada je i počelo sufinansiranje ovakvih projekata, do sada podržalo realizaciju 76 projekata nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave u ukupnom iznosu od 1.369.862 KM", rekla je Jujićeva.

Ona je dodala da se kontinuirana aktivnost Ministarstva odnosi i na dodjelu sredstava granta udruženjima i fondacijama, te je sufinansiralo i projekte humanitarnih organizacija kao što su Kolo srpskih sestara, Merhameti, Karitas i slično, a za te namjene dodijeljena su sredstva u iznosu od 401.300 KM.

Zakonskim rješenjima do efikasnije uprave

Kada je riječ o zakonskim rješenjima, Jujićeva je navela da je u proteklih sto dana rada Vlade Srpske usvojen Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u organima uprave Srpske kojim su platni koeficijenti uvećani za pet odsto za zaposlene u republičkim organima uprave sa najnižim primanjima, što je rezultiralo povećanjem plate zaposlenima kojima je neto plata ispod prosječne neto plate u Srpskoj.

"Narodna skupština je usvojila i Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o republičkoj upravi kojim je izvršena reorganizacija republičkih organa uprave na način da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede preuzelo poslove obavljanja upravnih i drugih stručnih poslova u oblasti industrijske prerade drveta i proizvodnje finalnih proizvoda od drveta iz nadležnosti Ministarstva privrede i preduzetništva", rekla je Jujićeva.

Ona je dodala da je ovim zakonom Agenciji za državnu upravu ukinuto, odnosno obrisano svojstvo pravnog lica i time je omogućeno zastupanje od strane Pravobranilaštva Republike Srpske pred sudovima i drugim nadležnim organima u slučajevima pokretanja upravnog spora protiv rješenja o prijemu u radni odnos od ministarstva, republičkih uprava ili upravnih organizacija.

Jujićeva je naglasila da su u završnoj fazi aktivnosti interresorne radne grupe koja radi na izradi novog zakona o državnim službenicima, a kojim će se unaprediti rad državne službe u Republici Srpskoj na način da postane profesionalnija, efikasnija, efektivnija, koja će pružati bolje usluge i biti na usluzi građanima i poslovnoj zajednici.

"Ovim bi bio ispunjen jedan dio od 14 ključnih prioriteta koje je EU dostavila BiH", naglasila je Jujićeva.

Ona je dodala da će Ministarstvo koordinisati radom interresorne radne grupe koja će analizirati propise iz oblasti komunalne policije, te ukoliko rezultati ukažu na potrebu izmjene normativnog okvira, biće predložene izmjene ili dopune Zakona o komunalnoj policiji i eventualno ostalih propisa koje utiču na organizaciju i funkcionisanje komunalne policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije