Društvo

Alarmantno: Za deset dana prijavljena tri slučaja vršnjačkog nasilja u Banjaluci

Alarmantno: Za deset dana prijavljena tri slučaja vršnjačkog nasilja u Banjaluci
Foto: Ilustracija | Alarmantno: Za deset dana prijavljena tri slučaja vršnjačkog nasilja u Banjaluci

BANJALUKA - Centru za socijalni rad u Banjaluci u proteklih desetak dana prijavljena su tri slučaja vršnjačkog nasilja nad osnovcima, saznaju "Nezavisne novine".

Prvi se, kako se navodi u prijavi, dogodio u Osnovnoj školi "Dositej Obradović", gdje je, kako je prijavljeno, jedan učenik na radijator odgurnuo drugog, a koji je tada rasjekao glavu.

Drugi je zabilježen 23. novembra, kada je četrnaestogodišnjeg učenika Osnovne škole "Ivo Andrić" Banjaluka, nedaleko od školskog objekta, opkolila grupa od najmanje 20 stasrijih dječaka, te ga je jedan od njih pretukao.

Treći se dogodio 29. novembra, kada je učenik devetog razreda Osnovne škole "Sveti Sava" u banjalučkom naselju Lauš pretučen i ostavljen na ulazu u dvorište.

Irena Joldžić, direktorica Centra za socijalni rad Banjaluka, potvrdila nam je da su zaprimljene sve tri prijave. Ona je istakla da imaju razne slučajeve koje se odnose na škole, ali su ova tri najbrutalnija.

"Mi smo svaki dan bar u jednoj školi. Veliki problem imamo upravo kada je riječ o vršnjačkom nasilju u osnovnim školama. Juče smo imali sastanak. Ovo jeste zabrinjavajuća situacija", istakla je Joldžićeva.

Dodala je da nikad nije bilo više prijava o nasilju u školama nego u zadnja dva mjeseca.

"Bilo kakva prijava kada se zaprimi, u slučaju vršnjačkog nasilja, postoji tim koji radi upravo sa školama, to je psihološko pedagoška podrška djeci. Djeca i roditelji se uvode u sistem i u razgovor o tome šta je nasilje, šta se ne smije raditi i slično. Radi se sa djecom, obilazi se porodica da se vidi u kakvim uslovima dijete živi. Uradi se jedna socijalna anamneza", rekla je Joldžićeva za "Nezavisne novine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije