Društvo

Aleksandar Radun: Dijaliza u RS najkvalitetnija u okruženju

Aleksandar Radun: Dijaliza u RS najkvalitetnija u okruženju
Foto: N.N. | Aleksandar Radun: Dijaliza u RS najkvalitetnija u okruženju
Bojana Živanić

BANJALUKA - Dijalizni pacijenti u RS imaju najkvalitetniju dijalizu u okruženju, cijena dijalize je znatno smanjena, kvalitet našeg života je poboljšan u svakom smislu, a sve zahvaljujući Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, prvenstveno ministru Draganu Bogdaniću, rekao je Aleksandar Radun, predsjednik Udruženja dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika RS.

"Mi kao udruženje, koje u RS ima 1.100 članova, koji su teško bolesni, želimo da zahvalimo ministru Bogdaniću što nam je obezbijedio najkvalitetniju dijalizu u okruženju, a i šire, i odgovorio na sve naše zahtjeve i pozive za pomoć", rekao je Radun.

Istakao je da u okruženju samo u RS postoji hemodijafiltracija za sve pacijente, uključujući i one pacijente od 90, kao i one od 17 godina.

"U Srbiji ima 4.500 dijaliznih bolesnika, a oko 18 odsto ide na hemodijafiltraciju, drugi idu na lošiju hemodijalizu", kaže Radun.

Naglasio je da je ovo udruženje uz pomoć ministra Bogdanića uspjelo spustiti cijenu dijalize sa 120 na 103 evra.

Kako navodi, prvi put su dijalizni i transplantirani bolesnici uspjeli dobiti 100 KM mjesečne pomoći.

Dodao je da ministar Bogdanić uskoro treba u Padovu, gdje se vrše transplatacije i pankreas i bubreg, te da postoji obećanje da će transplatacije pacijentima koji budu ispunjavali uslove ubuduće biti 100 odsto plaćene.

Pojasnio je da je transplantacije u Padovi ranije Fond zdravstvenog osiguranja RS finansirao sa 30 odsto, a 70 odsto pacijent sam, te da se samo na osnovu toga vidi pomak u ovoj situaciji.

"Dijalizni centri u RS su bili totalno zapušteni. Stari aparati, posteljina koja nije mijenjana, osmoza i voda loša, to je bio horor za hemodijalizne pacijente. Sada je to dovedeno na nivo da imate najsavremenije aparate 5000 8S, dijalizira nas najjača komapnija koja postoji, a da ne pričam o krevetima i posteljini, koji su uredni i čisti", ističe Radun.

 

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije