Društvo

Alpis: Nižu se neustavni i korupcionaški potezi Ministarstva finansija RS

Alpis: Nižu se neustavni i korupcionaški potezi Ministarstva finansija RS
Foto: N.N. | Alpis: Nižu se neustavni i korupcionaški potezi Ministarstva finansija RS

Nametnuli održavanje fantomskog softvera za igre na sreću po sto puta većoj cijeni!

Sve nove, sporne odluke u okviru Zakona o priređivanju igara na sreću i malverzacije sa "posrednicima" dovode do toga da su legalni priređivači igara na sreću primorani da zatvaraju svoje objekte i otpuštaju radnike, dok ostaju nelegalni i terminali u ugostiteljskim objektima.

Posao će, po uhodanom scenariju, pripasti firmama koje su u zadnjih nekoliko godina apsolutni pobjednici na tenderima, a koje će tako imati monopol i naplaćivati milione maraka od priređivača, koji su već novim zakonom o igrama na sreću dovedeni na rub propasti.

Ministarstvo finansija RS još jednom je omogućilo lokalnim moćnicima da opljačkaju državu, privrednike, građane i da beskrupulozno, zarad sopstvenih interesa, ugroze na hiljade radnih mjesta, a privredu zemlje gurnu u crnu zonu!

Ovoga puta uspjeli su da proguraju Pravilnik o tehničkim karakteristikama računarskog sistema za nadzor nad priređivanjem igara na sreću ("Sl. glasnik RS", br. 45/2020), na osnovu kojeg će se od priređivača naplaćivati, u prosjeku, novih 700 km mjesečno, po uplatnom mjestu, na ime troškova "održavanja novog softvera", što je cijena sto puta veća od realne!!!

Naime, ako priređivač ima 100 kladionica, platiće oko 70.000 KM mjesečno za "održavanje" sistema, tj. održavanje jednog računara/servera u koji će se skladištiti podaci koje šalju priređivači. I pored dobre volje priređivača da kupe svu opremu i sve softvere koje Ministarstvo finansija RS odaberi za ovu namjenu, oglušili su se i još jednom je napravljena "kombinacija" za odabrane.

Kako pišu mediji, već se zna da koje će dvije kompanije dobiti mogućnost da budu "Veliki brat" u oblasti priređivanja igara na sreću. Jedna od njih proteklih godina osvaja sve tendere u RS, od održavanja računarske opreme, preko uvođenja softvera, hardvera, do održavanja telefonskih linija u Republici Srpskoj i Srbiji. Čak i u vrijeme pandemije, dok privrednici u Srpskoj vode veliku bitku za spas svojih poslova, ovom preduzeću posao bukvalno cvjeta.

Nakon što se druga IT kompanija prošle godine žalila kako sve tendere dobija samo jedan ponuđač u RS, ove godine vlast je popustljivija prema ovoj IT kompaniji, te je Ministarstvo finansija RS svoj tender prilagodilo ovim dvjema kompanijama. Iako je prethodnih godina bilo trzavica između ove dvije kompanije, izgleda da su otklonile sve nesuglasice i krenule zajednički u lov na tendere javnih institucija i preduzeća. 

Iako se još ne zna koja kompanija će pobijediti na tenderu, sigurno je da će novim pravilnikom u oblasti igara na sreću imati uvid u sve podatke priređivača igara na sreću, ali i lične podatke samih igrača, kao i njegove račune. Priređivačima se, dakle, nameće softver koji je protiv svih evropskih i svjetskih pravila ove industrije.

Pod izgovorom praćenja i analiziranja procesa igranja na svakom pojedinačnom uređaju za igru, odnosno kompjuteru na uplatno-isplatnom mjestu, izabrana monopolistička kompanija će uništiti privrednu granu koja je najredovniji platiša poreza i naknada u RS. Za tu neustavnu uslugu, svaki priređivač igara na sreću će morati mjesečno da izdvoji najmanje 700 KM po objektu.

Novi pravilnici za novu katastrofu

Da situacija bude još pogubnija po legalne priređivače, u pripremi je pravilnik za prostorno-tehničke uslove za aparate za kladionice, kojim bi se praktično poništila važeća zakonska odredba, po kojoj je dozvoljeno da u jednom objektu za priređivanje igara na sreću budu smješteni i aparati i kladionice.

Namjera lokalnih moćnika je da, uz podršku Ministarstva finansija, to ponište i nametnu obavezu da ove dvije vrste igara na sreću MORAJU da se priređuju u potpuno odvojenim objektima, čime bi se legalnim priređivačima nanijela nemjerljiva šteta, jer bi jednog dijela biznisa, praktično, morali da se odreknu, iako su u prethodnih dvadeset godina uložili milione evra u razvoj ove industrije i cjelokupne privrede RS.

Tako je Ministarstvo finansija RS u posljednjih godinu dana uvelo privatne firme posrednike za otimanje dijela prihoda priređivača. Za elektronske igre odabrani uzimaju 60% prihoda i imaju monopol. Zatim, posrednike za primanje uplata za internet klađenje, takođe monopol.

Posrednike za održavanje servera i softvera koji će uzimati godišnje i do šest miliona maraka za uslugu koju su ranije obavljali priređivači, takođe monopol. Na ovaj način Ministarstvo finansija RS po ko zna koji put, doprinijelo je stvaranju monopola kompanijama koje su u vlasništvu ljudi bliskih vlastima RS.

Sve nove, sporne odluke u okviru Zakona o priređivanju igara na sreću i malverzacije sa "posrednicima" dovode do toga da su legalni priređivači igara na sreću primorani da zatvaraju svoje objekte i otpuštaju radnike, dok ostaju nelegalni i terminali u ugostiteljskim objektima.

(ALPIS - Asocijacija legalnih priređivača igara na sreću)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije