Društvo

Amputirci kroz vjetar i maglu osvojili najviši vrh BiH

Amputirci kroz vjetar i maglu osvojili najviši vrh BiH
Foto: N.N. | Amputirci, uprkos vjetru i magli, osvojili najviši vrh BiH

BANJALUKA, BRČKO, SARAJEVO - Pet amputiraca, preživjelih žrtava mina, uspjelo je u velikom izazovu i osvojili su najviši vrh Bosne i Hercegovine - Maglić i visinu od 2.386 metara s ciljem da se skrene pažnja javnosti na opasnosti od mina.

Akcija je simbolično nazvana "Planinarski izazov preživjelih od mina", sa naglaskom na to da se pruži podrška u rehabilitaciji i integraciji žrtava mina te da se preostale kontaminirane teritorije očiste i predaju na upotrebu lokalnoj zajednici najkasnije do 2025. godine.

Maglić su prošli vikend osvojili Dejan Zvizdalo iz Trnova, Mirko Zečević Tadić iz Brčkog, Nijaz Memić iz Sarajeva, Dragan Janjić iz Trebinja i Željko Volaš iz Banjaluke.

Volaš, koji je predsjednik Udruženja amputiraca UDAS, kazao je da je uspon bio veoma težak, te da je trajao 10 sati.

"Uspon je bio praćen jakim udarima vjetra tokom cijelog trajanja poduhvata. Takođe, bilo je i dosta magle, koja je dodatno otežavala. Veoma smo ponosni na cijelu ekipu i ovo je veliki poduhvat za nas. Prošle godine preživjele žrtve mina osvojile su vrh Triglava u Sloveniji, a za narednu godinu ćemo tek odlučiti koja će planina biti na programu", rekao je Volaš.

Dodao je da je ovu aktivnost podržala Evropska unija u okviru projekta "Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana", koji realizuje UDAS u partnerstvu sa Helsinškim parlamentom građana i UG "Nešto više".

Zečević Tadić je rekao da je uspon bio veoma težak, ali da su učesnici bili maksimalno spremni.

"Išli smo planinarskom alpinističkom stazom koja je najteža. Na momentima je bilo rizika, ali nije previše strašno. Prehodali smo ukupno oko 15,5 kilometara i dosta je teško, posebno za osobe koje su imale neku amputaciju", naveo je Zečević Tadić.

Prema njegovim riječima, vjetar je taj dan duvao brzinom preko 100 kilometara na čas.

"Imali smo sjajne vodiče koji su nam pomogli i upućivali nas kako najlakše da osvojimo Maglić. Nakon što smo imali predivan pogled sa vrha, nekako je sve bilo lakše. Ja sam dosad imao više od 70 uspona na planine, bio sam u Nepalu, Boliviji, u Tanzaniji na Kilimandžaru i osvojio skoro sva veća mjesta u BiH i Evropi", kaže Zečević Tadić.

Zvizdalo je kazao da je uspon na Maglić sjajna ideja, koja je okupila pet amputiraca, preživjelih žrtava mina.

"Bio je jak vjetar, ali smo uspjeli preći sve prepreke. Nekoliko godina sam već aktivan planinar i biciklista. Do sada sam osvojio Treskavicu, Maglić, Zelengoru i još neke, a planiram i dalje da se bavim planinarstvom", istakao je Zvizdalo.

Memić, koji je prvi iz BiH u istoriji učestvovao na Paraolimpijskim igrama, kazao je da je njegov motiv za učešće na ovom projektu da se skrene pažnja na evidentan problem prisustva mina u BiH nakon 25 godina od završetka rata.

"Proces deminiranja se ne odvija onom brzinom kako je to predviđeno i planirano Strategijama o uklanjanju mina. Cilj projekta je da se skrene pažnja na problem mina i osoba sa invaliditetom u BiH", naglasio je prvi paraolimpijac iz BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije