Društvo

Amputirci s vrha Romanije poručili da žele zajednicu bez mina

Amputirci s vrha Romanije poručili da žele zajednicu bez mina
Foto: Ustupljena fotografija | Amputirci s vrha Romanije poručili da žele zajednicu bez mina

ISTOČNO SARAJEVO - Sedam osoba preživjelih od mina prenijelo je usponom na Romaniju jake poruke da osobe s invaliditetom mogu sve ako im se da šansa, te su upozorili na problem mina koji je i dalje prisutan u BiH.

Naime, izazov Via ferrata "Sokolov put" Romanija pod sloganom "BiH bez mina, barijera i žrtava do 2025. godine" uspješno su savladali Dejan Zvizdalo, Mirko Zečević Tadić, Nijaz Memić, Dragan Janjić, Željko Volaš, Jovica Goreta i Vladan Simić.

Kako je za "Nezavisne novine" rekao Mirko Zečević Tadić, amputirac i planinar iz Brčkog, u ovakvim izazovima i usponima na planine širom BiH učestvuje već godinama.

"Učestvovalo je sedam amputiraca, žrtava mina. Mi već godinama idemo na ovakve zajedničke akcije. Do sada smo išli na Maglić i Triglav, a ove godine smo imali 'Sokolov put' na Romaniju", rekao je Zečević Tadić.

Dodao je da je ovaj uspon u nekim trenucima bio pravi izazov.

"Malo nam je nedostajalo snage jer se ove godine nismo mnogo pripremali za nešto teže uspone, ali smo uspjeli da cijelu ferratu završimo bez problema", kazao je Zečević Tadić.

Do kraja 'Sokolovog puta' im je, kako kaže Zečević Tadić, trebalo oko četiri sata.

"Mi već godinama preko UDAS-a idemo na planine s ciljem da pokažemo da mi to možemo, da mi, osobe s invaliditetom, možemo adekvatno da učestvujemo u svim segmentima života", naveo je Zečević Tadić, dodajući da je još jedan cilj prikupljanje novca da se uradi deminiranje na prostoru BiH, da ne bi, kako je istakao, još neko zadobio povrede kakve su zadobili oni.

Željko Volaš, predsjednik Udruženja amputiraca UDAS, rekao je da je cilj ove ferrate predstavljanje problema mina u BiH i pružanje podrške žrtvama mina.

"Želimo da skrenemo pažnju na svakodnevne probleme sa kojima se susreću žrtve mina. Mi koji se bavimo tim problemom i koji smo preživjeli minske incidente želimo da pokažemo na drugačiji način koliko možemo doprinijeti razvoju naših zajednica", kazao je Volaš za "Nezavisne novine".

Dodao je da se s tim ciljem svake godine organizuje izazov.

"Želimo da pokažemo javnosti, društvu, koliko mi imamo mogućnosti - samo treba da nam daju šansu i kvalitetnu priliku", naveo je Volaš, ističući da je zbog toga žrtvama mina potrebna podrška kroz cijeli život.

"Mi na ovaj način želimo da skrenemo pažnju javnosti, donosioca odluka, vlada da imaju razumijevanja prema tim ljudima", rekao je Volaš, navodeći da je uspon na Romaniju bio veliki izazov, koji su uspjeli da savladaju.

"Ta podrška koju smo mi jedni drugima davali na putu izazova je nevjerovatna. Jedni smo druge na svakom koraku bodrili da dođemo do vrha. Bili smo nevjerovatno sretni kada smo se popeli na sam vrh i prenijeli poruku da želimo zajednicu bez mina", zaključio je Volaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije