Društvo

Analiza "Nezavisnih": Uslove ispunjava tek svaki četvrti prelaz

Analiza "Nezavisnih": Uslove ispunjava tek svaki četvrti prelaz
Foto: N.N. | Analiza "Nezavisnih": Uslove ispunjava tek svaki četvrti prelaz

SARAJEVO, BANJALUKA - U Bosni i Hercegovini tek svaki četvrti granični prelaz ispunjava standarde u pogledu infrastrukture, a na mnogima od njih ne postoje osnovni uslovi kao što su kontrolne kabine, nadstrešnice, zaustavne rampe, video-nadzor, telefonske veze, priključak za vodu i odvod, mokri čvor...

Prema podacima Ministarstva bezbjednosti BiH, od 83 prelaza samo njih 20 ili 24,1 odsto ispunjava potrebne uslove za normalan rad. Od 83 prelaza, od čega je sedam unutrašnjih i to četiri aerodroma i tri riječne luke, a ostalih 76 su prema Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Od ukupnog broja graničnih prelaza, 55 ih je međunarodnih, dok su ostali samo za pogranični promet.

"Ovako loše stanje infrastrukture na pojedinim međunarodnim graničnim prelazima u znatnoj mjeri otežava vršenje graničnih provjera i primjenu savremenih informacionih tehnologija", navedeno je u odgovoru Ministarstva bezbjednosti BiH na jedno od postavljenih poslaničkih pitanja u kojem se dodaje i da nedostatak osnovnih uslova otežava kvalitet graničnih provjera, mogućnost suzbijanja eventualnih nezakonitosti u vezi s prelaskom državne granice, a samim tim i na ukupno stanje bezbjednosti u BiH.

Zakonom o graničnoj kontroli propisano je da je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nadležna za poslove izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije, upravljanja i održavanja objekata i infrastrukture na graničnim prelazima, međutim problem je što UIO nema dovoljno sredstava za to, odnosno što joj budžet određuju Savjet ministara BiH i Parlamentarna skupština BiH, koji se posljednjih godina ne obaziru na ovaj problem.

"Granična policija BiH se u više navrata obraćala UIO, Ministarstvu bezbjednosti BiH, Ministarstvu prometa i komunikacija, kao i Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost parlamenta BiH s ciljem obavještavanja o stanju na pojedinim graničnim prelazima, sa zahtjevom da se preduzmu aktivnosti na prioritetnom rješavanju infrastrukturnih uslova, potrebnih za obavljanje graničnih provjera. Međutim, od strane UIO BiH do sada nisu preduzete značajne konkretne aktivnosti", navodi se u odgovoru Ministarstva bezbjednosti BiH.

Granična policija BiH u prethodnom periodu je dostavila UIO BiH pregled graničnih prelaza koji s pozicije rada pomenute bezbjednosne agencije predstavljaju prioritet, ali do danas se nije ništa promijenilo.

"Činjenica je da veliki broj graničnih prelaza nema potrebnu infrastrukturu, propisanu Pravilnikom o standardima i uslovima izgrađenosti i opremljenosti graničnih prelaza, ali još jednom napominjemo da UIO nikad nije dobio planirani iznos sredstava u budžetu da bi se moglo izvršiti poboljšanje stanja, već u budžetu svake godine dobijemo toliko sredstava za predmetnu namjenu da ne mogu obezbijediti ni minimum servisiranja postojeće infrastrukture, a kamoli izgradnju nove infrastrukture na graničnim prelazima. Smatramo da se ovo pitanje hitno mora riješiti", rekao je za "Nezavisne" Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH.

  • 83 granična prelaza
  • 76 prelaza prema Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori
  • 55 međunarodnih prelaza
  • 28 prelaza za pogranični promet
  • 7 unutrašnjih prelaza
  • 4 prelaza na aerodromu
  • 3 prelaza na riječnim lukama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije