Društvo

Pratite nas na Google news

Analiza pokazala: Neobičnu boju Ukrine izazvale obilne padavine

Analiza pokazala: Neobičnu boju Ukrine izazvale obilne padavine
Foto: N.N. | Analiza pokazala: Neobičnu boju Ukrine izazvale obilne padavine
S.V.

BANJALUKA - Rezultatima analize uzoraka vode iz vodotoka Ukrine, povodom nezgode na vodotoku u vidu promjene boje vode, koji je uočen krajem mjeseca juna, potvrđeno je da su obilne padavine koje su zahvatile područje opštine Stanari prouzrokovale sapiranje sa površinskih kopova rudnika Stanari, saopšteno je iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Podsjećaju da su republički vodni i republički ekološki inspektor odmah po dobijanju informacije o akcidentu na vodotoku rijeke Ukrine, izašli na lice mjesta kako bi se izvršilo hitno uzorkovanje vode iz vodotoka, a radi utvrđivanja uzroka uočenih promjena boje vode.

Angažovana je ovlaštena laboratorija "Euro inspekt" iz Osječana, čiji tehničari su u pratnji inspektora izvršili uzimanje pet uzoraka na lokacijama.

"Nakon izvršenih analiza potvrđeno je da su ispitivani parametri u dozvoljenim granicama propisanim Pravilnikom o uslovima ispuštanja otpadnih voda u površinske vode, dok su kod dva uzorka utvrđena odstupanje od parametara definisanih Uredbom o klasifikaciji i kategorizaciji vodotoka, s obzirom na kategoriju vodotoka gdje je uzet uzora", stoji u saopštenju.

Uočena odstupanja odnose se na ukupne suspendovane materije, sadržaja željeza i mangana, ukupnog fosfora, hemijsku potrošnju kiseonika i biološku potrošnju kiseonika, što nedvojbeno ukazuju da je usljed obilnih padavina došlo do sapiranja sa površinskih kopova rudnika Stanari.

"Zbog ovih prirodnih procesa nisu zabilježeni negativni uticaji na biljni i životinjski svijet vodotoka Ukrina, Mala Ukrina i Ostružnja", navode iz Inspektorata.

Da podsjetimo, građani Dervente i okolnih mjesta alarmirali su gradske vlasti, ali i javnost, zbog neobične oker boje rijeke Ukrine, koja ih je uplašila, i zbog koje strahuju od moguće ekološke katastrofe, te smatraju da je u pitanju nešto ozbiljnije od mulja koji u rijeku dospijeva iz rudnika.

Vezane vijesti: 

Oker boja Ukrine uključila alarme

Rudnik Stanari: Kiša zamutila Ukrinu, nije bilo ispuštanja otpadnih voda

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije