Društvo

Analiza švedskog pristupa: Kako se dobija rat protiv pušenja cigareta?

Analiza švedskog pristupa: Kako se dobija rat protiv pušenja cigareta?
Foto: Freepik | Analiza švedskog pristupa: Kako se dobija rat protiv pušenja cigareta?

Švedska postaje prva zemlja bez duvanskog dima u Evropi iako Šveđani konzumiraju otprilike istu količinu duvana kao i prosjek ostatka EU. Kako je ovo moguće?

Evropska mreža za prevenciju pušenja (ENSP) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) smatraju da je nacija zvanično bez duvanskog dima kada manje od 5 odsto odrasle populacije puši, a ova skandinavska zemlja je smanjila stopu na oko 5,6 odsto.

Istovremeno, najnoviji izvještaj koji su objavili međunarodni zdravstveni stručnjaci pokazao je da uprkos sličnom nivou ukupnog korištenja nikotina među svojim stanovnicima Švedska ima znatno niže stope oboljevanja od bolesti povezanih s pušenjem u poređenju s drugim evropskim narodima.

Ova zdravstvena studija potvrdila je da korištenje nikotina nije ključan faktor u razvoju bolesti povezanih s pušenjem i pruža dodatne dokaze da je zapravo način konzumacije nikotina ono što utiče na zdravlje potrošača.

U čemu je "švedski štos"?

Švedska je, kao i većina drugih zemalja, sprovodila sveobuhvatnu strategiju kontrole duvana od 1994. godine, uključujući povećanje poreza na cigarete, kvalitet vazduha i pooštravanje zdravstvenih upozorenja. Međutim, ono što je doprinijelo da se Švedska rezultatima značajno izdvoji od ostalih zemalja jesu proizvodi smanjenog rizika za smanjenje štetnosti od pušenja, kao što su duvanski i nikotinski proizvodi za oralnu upotrebu i bezdimni elektronski uređaji.

Analiza švedskog pristupa borbi protiv duvanskog dima otkriva kombinaciju zdravstvenih politika za smanjenje štetnosti od pušenja i njihove snažne implementacije. Prije svega, Švedska je uspostavila dobru osnovu za saradnju između vlade, zdravstvenih radnika, zainteresovanih strana u industriji i potrošača, s ciljem da se smanji potrošnja zapaljivih duvanskih proizvoda i izloženost duvanskom dimu.

Zakonsko prepoznavanje i prihvatanje ovih proizvoda i kampanje podizanja svijesti usmjerene na zdravstvene radnike, pušače i širu javnost odigrali su značajnu ulogu. Takođe, Švedska je legalizovala manje štetne alternative zapaljivim duvanskim proizvodima i značajno smanjila prateće poreze na ove bezdimne alternative proporcionalno njihovom manjem zdravstvenom riziku u poređenju s cigaretama.

Ovaj pristup pruža zakonski definisane opcije za pušače koji žele da ostave cigarete, a to su alternative poput duvanskih i nikotinskih proizvoda za oralnu upotrebu, uređaji koji zagrijavaju duvan i elektronske cigarete. Značajno je bilo to što su ove alternative bile lako dostupne, a njihovu pristupačnost pratile su opsežne edukativne kampanje u cilju podizanja svijesti javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije