Društvo

Anastasija Bjelanović dočarava povrede kao da su prave (FOTO)

Anastasija Bjelanović dočarava povrede kao da su prave (FOTO)
Foto: Sanja Čakarević | Anastasija Bjelanović dočarava povrede kao da su prave

DOBOJ - Takmičenja iz poznavanja pružanja prve pomoći nema bez realističnog prikaza povreda koje takmičari treba da obrade i saniraju, a za taj posao je zadužena Anastasija Bjelanović, učenica četvrtog razreda Medicinske škole i članica Gradske organizacije Crvenog krsta Doboj.

"Imamo više povreda, jedna od povreda je otvorena faktura potkoljenice, tj. otvoren prelom, zatim imamo ubod stranog tijela, u ovom slučaju noža, potom imamo ogrebotinu, posjekotinu, oguljotinu potkoljenice i svaka rana se mora posebno prikazati kako ne bi došlo do zabune, pošto neke rane moraju biti više obrađene sa krvlju kako bi se prepoznalo da li treba doći do zaustavljenja krvarenja,  dok druge mogu biti samo ogrebotine, da znaju da samo treba određena zaštita. Uvijek je najteže dočarati otvorenu frakturu, tj. otvoren prelom zato što različiti materijali se mogu koristiti za kosti, fabrički obrađena plastika, prije se koristila i školska kreda, ali ja želim da što više dočaram, da bude što realnija kost, da bude što realniji prikaz te povrede", pojasnila je Anastasija.

Sa načinom realističnog prikaza povrede na markirantima ona se prvi put susrela 2019. na kampu u Baošiću, a posebnu edukaciju za šminkera je prije dva mjeseca završila u slovenačkoj Sežani.

Ona u svom radu koristi materijale koji se inače koriste u filmskoj industriji, a koji se mogu nabaviti i preko interneta, ali mogu se koristiti, ističe Anastasija, i namirnice, materijali i sitnice iz domaćinstva.

"Ono što sam mogla napraviti su lažne kosti, pravila sam lažnu krv sa želatinom, bojom, vodom, soli, šećerom i ostalim što ide u tu smjesu, i određenom masom koja se pravi za realistični prikaz istaknutog dijela tijela. Ponekad u slobodno vrijeme mogu da nadogradim svoje znanje, tj. da istražujem, da vidim na internet sajtovima određene povrede, da li možda se sa nekim ranama nisam susretala, npr. opekotine sam radila na razne načine, sa maskom za lice, sa tečnim lateksom, sa raznim sjenama za tijelo, vazelinom, ima različitih načina i samo nadograđujem svoje znanje iz te kategorije", priča Anastasija, te dodaje da joj je ovo neka vrsta hobija.

Realističan prikaz povreda i stanja je od presudnog značaja za adekvatan način pružanja prve pomoći, ističe Jasmina Bukejlović, glavni sudija na takmičenju u pružanju prve pomoći.

Pored posjekotina, opekotina, takmičari su tretirali ogrebotine, prelome, uganuća, besvjesna stanja...

"I naravno način pružanja kardio-pulmonalne reanimacije koja je od presudnog značaja. Mi moramo da budemo svjesni da način na koji pružamo prvu pomoć zaista spasava živote, čak 80 posto u tom trenutku. Moramo stalno ne samo da to vježbamo i praktikujemo, nego isto tako da ih ohrabrujemo i da u tom trenutku mogu da reaguju. Zaista moram da pohvalim Anastasiju Bjelanović koja je na jedan baš savršen način prikazala danas sve povrede i stanja. Naravno, moram da napomenem da je Anastasija bila na edukaciji u Sloveniji koju je organizovao Crveni krst RS i naravno da se ta edukacija danas i te kako vidi. Takmičari znaju da procijene, odnosno prepoznaju povrede, zato nam je jako važno da se tokom takmičenja adekvatno prikažu stanja i povrede. Ne mogu da izdvojim neke povrede koje su najteže, ono što je najvažnije za djecu osnovnih i srednjih škola jeste da oni redovno izlaze na ova naša takmičenja, da učestvuju u različitim pokaznim vježbama, da imaju različite javne nastupe jer na taj način oni pokazuju svoja znanja i vještine. To  iskustvo koje oni steknu tokom takmičenja možda je najveća lekcija koju nauče", rekla je Bukejlovićeva.

Jedanaest ekipa, šest iz osnovnih, te pet iz srednjih škola su između ostalog pokazale kako se stavlja zavoj na posjekotinu.

"Cilj takmičenja, ali i svih obuka koje Gradska organizacija CK provodi iz poznavanja prve pomoći jeste da prvenstveno osposobimo sve učenike da znaju da pruže prvu pomoć u nekim situacijama s kojima se susreću. Učenici osnovnih i srednjih škola često se mogu naći u situaciji kako u svojoj u školi, tako možda i negdje na igralištu, u nekom društvu gdje može doći do neke nezgode sa povredom, i oni treba da budu spremni i sposobni da pruže prvu pomoć. Ove godine smo se potrudili i u svim školama pokušali da pripremimo ekipe. Prethodnih godina smo imali ekipu samo iz Medicinske od svih srednjih škola, ove godine uspjeli smo još četiri ekipe da pripremimo za takmičenje, da ih obučimo, a sve u cilju da se upoznaju sa načinom pružanja prve pomoći. To su ekipe iz Srednjoškolskog centra, imamo Tehničku, Ugostiteljsku, Ekonomsku i Saobraćajnu školu. Djeca prvi put učestvuju i želimo da ih motivišemo da budu i sljedeće godine tu. Danas ne treba da gledamo ko će da pobijedi, nego isključivo da ih obučimo za pružanje prve pomoći u nekoj stvarnoj situaciji koja se može desiti", izjavila je Marina Protić, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Doboj.

 

 

 

  

  

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije