Društvo

Anđa Šarić, povratnica u Bravnice: Sedam godina mraka na rodnoj grudi

Anđa Šarić, povratnica u Bravnice: Sedam godina mraka na rodnoj grudi
Foto: Velibor Tripić | Anđa Šarić, povratnica u Bravnice: Sedam godina mraka na rodnoj grudi

​JAJCE - Ukoliko ste prolazili magistralnom cestom Banjaluka - Jajce - Bugojno, žilom kucavicom Krajine, mogli ste vidjeti mnogo toga, od prirodnih ljepota, osvijetljenih naselja, ali ne i kućerak u kojem u mraku živi Anđa Šarić.

Ova sedamdesetjednogodišnja žena je povratnica u rodno mjesto Bravnice, kod Jajca, a u ovom kućerku nedaleko od magistralnog puta živi sedam godina, dok je 15 dugih provela u izbjeglištvu.

Potucala se, kaže, od nemila do nedraga dok je put nije odveo u Prijedor, gdje je i bila sve do povratka u Bravnice.

U Bravnice se vratila 2010 godine. Ipak, povratak kući nije bio ni približno onakav kakvim ga je zamišljala.

"Mater sam sahranila, brata, čija je kuća, takođe i tako sada živim ovdje", počinje Anđa priču za "Nezavisne".

Ni dok je brat bio živ nisu imali struju, a kad je umro, Anđa je počela da traži da joj se priključi električna energija, jer je je ostala sama u kućerku i mrak joj je postajao sve veći problem. Tada počinju proceduralne zavrzlame, jer kuća je bila na bratu i nije ni na koga drugog prepisana dok je bio živ, niti je ostavljen testament.

Iako je Anđa jedini, a i najbliži srodnik, to za vlasti Jajca ništa ne znači, jer joj se ne dozvoljava da kuća bude priključena na elektromrežu. A bandere nisu daleko.

"Ne daju mi struju, kažu kuća nije tvoja. Pitaju ko ti je dao kuću. Ko će mi dati, živjela sam sa bratom, njegova je kuća, ali njega više nema", govori Anđa.

Tražila je Anđa struju više puta, ali, kaže, "šalju je i tamo i ovamo", a niko da joj pomogne.

"Gdje god dođeš, nema ništa, samo te šalju drugome ili ništa i ne kažu. Kažu ne može, baba, i ja šta ću, nazad kući", govori starica.

Za svjetlost se snalazi na sve načine, samo sijalica nikako da sine.

"A prije sam imala samo svijeće, sad sam našla neke lampe i baterije pa tako osvijetlim i drugo ti ja nemam", kaže ona.

U posjeti Anđi sa ekipom "Nezavisnih" bila je i Sava Grabež, predsjednik mjesne zajednice Bravnice.

"Moja kuća da je u blizini njene, eto, samo toliko da je fizički moguće, ja bih zvala majstore i neka joj prikopčaju struju. Šta me briga šta će uraditi ovi iz opštine, neka me kazne, neka rade šta hoće", rekla je Sava, revoltirana stanjem u kojem njena sugrađanka živi godinama.

Pred rastanak Anđa se prisjetila i koliko je voljela Tita i partizane, toliko da je čak i kao mlada djevojka uspjela da se fotografiše u uniformi tadašnje vojske. Ta fotografija je, pored bratove, jedina koju i danas čuva u kući.

"A bilo je to fino vrijeme, drugačije se živjelo i bolje, sine moj, da ti kažem, puno bolje", sa sjetom se prisjeća Anđa.

Anđa je tada imala struju, za razliku od danas. Ova starica dane provodi brinući o bašti i nekoliko životinja koje ima.

Kako bismo provjerili hoće li sijalica zasijati u malom kućerku za Anđinog života, obratili smo se i nadležnima u Jajcu, ali odgovora nije bilo ni poslije desetak dana od poslatog pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije