Društvo

Angažovana tri helikoptera OS BiH za pomoć u gašenju požara na Čvrsnici

Angažovana tri helikoptera OS BiH za pomoć u gašenju požara na Čvrsnici
Foto: Ilustracija | Angažovana tri helikoptera OS BiH za pomoć u gašenju požara na Čvrsnici

SARAJEVO - Tri helikoptera Oružanih snaga BiH od jutros je angažovano na gašenju požara na planini Čvrsnici, u opštini Jablanica.

Zadaci Oružanih snaga BiH su da jednim helikopterom tipa "mi8-mtv" vrše izviđanje požarišta iz vazduha kako bi se lokalnim vatrogasnim ekipama pomoglo da sagledaju situaciju i identifikuju najkritičnija područja zahvaćena požarom, te da dostave vodu za gašenje požara sa zemlje pomoću protivpožarnog vedra, kao i da učestvuju u gašenju požara helikopterom i vedrom ako se stvore uslovi za angažovanje iz vazduha.

Dva helikoptera tipa "yx-1x" vrše prevoženje 100 vatrogasaca sa pripadajućim sredstvima i tehnikom za gašenje požara sa zbornog mjesta Blidinje na mjesto iskrcavanja Crepulje - Čvrsnica, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Tokom ove godine Oružane snage BiH su u više navrata bile angažovane u operacijama gašenja požara iz vazduha i sa kopna, posebno na udaljenim i nepristupačnim terenima širom BiH.

Oružane snage BiH krajem marta do sredine jula pružile su pomoć u odbrani i gašenju od požara na lokacijama opština Konjic, Ravno, Jablanica i Ljubinje.

S obzirom da je izuzetno teška situacija na područjima zahvaćenim požarima usložnjavala djelovanje civilnim strukturama vlasti na gašenju požara korišteni su helikopteri Oružanih snaga BiH tipa "mi-8t" i "mi-8mtv".

Pomoću helikoptera vršeno je gašenje požara pomoću protivpožarnog vedra, kao i izviđanje požarišta iz vazduha.

Tokom ovih aktivnosti izvršeno je preko 36 sati leta i izbačeno je više od 312 tona vode.

Na gašenju požara u opštini LJubinje pored vazduhoplovnih snaga bilo je angažovano i 15 pripadnika Oružanih snaga BiH sa pripadajućom vatrogasnom opremom i materijalno-tehničkim sredstvima.

Oružane snage BiH prihvatile su i realizovale u skladu sa procedurama sve zahtjeve civilnih struktura, te i ovaj put pokazale solidarnost i spremnost za pomoć civilnim strukturama u zaštiti imovine i materijalnih dobara, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije