Društvo

"Argumenti" posvećeni Dejtonskom sporazumu

"Argumenti" posvećeni  Dejtonskom sporazumu
Foto: Velibor Tripić | "Argumenti" posvećeni Dejtonskom sporazumu

BANJALUKA - Časopis za društvena i politička pitanja "Argumenti", urednika Milana Ljepojevića, promovisan je danas u Banjaluci. Ovaj jubilarni 40. broj časopisa je posvećen 25. godišnjici Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Iza nas je 25 godina ovog sporazuma. Sporazum za mir ima dvije i po strane. Njegov Aneks 4, odnosno Ustav Bosne i Hercegovine ima između 14 i 15 strana, Aneks 10 kojim se uvodi visoki predstavnik ima dvije i po strane. Ženevski principi koji su uvertira za Dejtonski sporazum i Njujorški principi imaju oko dvije i po strane. Sve ovo što sam naveo ima oko 20 strana", istakao je Ljepojević.

Urednik časopisa ističe da ipak većina stanovništa nije upoznata sa stranicama ovog sporazuma.

"Mislim da bi svaka porodica u Republici Srpskoj i regionu trebalo da ima okvirni sporazum i mislim da to nije problem da ga svi naučimo napamet, a to govorim iz razloga što se o Dejtonskom mirovnom sporazumu ovih godina pričaju neistine i pogrešno se tumači ono što je u njemu napisano", rekao je Ljepojević.

Profesor i član redakcije ovog časopisa Saša Mićin je dodao da uredništvo časopisa "Argumenti" ostvaruje kontakte sa Konfučijevim institutom u BiH, te da je u planu prvi put predstavljanje kineskih autora u narednim brojevima. 

"Činjenica je da mnogi pričaju o Dejtonskom sporazumu, a poražavajuća je  činjenica da ga mnogi nisu ni pročitali, i čim imate problem neargumentovanog razgovora, onda imate prostor za manipulacije i iskrivljivanje slike. To nas je ponukalo da u cijelosti objavimo originalni tekst Dejtonskog mirovnog sporazuma", zaključio je Mićin. 

Branimir Kuljanin, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, u novom broju "Argumenata" objavio je rad "Svijet na istorijskom raskršću" u kojem se bavio pitanjima BiH. 

"Ja lično mislim da ništa nije važnije od Hegelove misli koja kaže da je 'istina cjelina'. Ako hoćemo da razmatramo stvarnost BiH, njenu prošlost, sadašnjost i budućnost, onda treba posmatrati cjelinu zbivanja koja prate kretanja i koja su dovela do države koja je osnovana 1995. godine", rekao je Kuljanin. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije