Društvo

Arserol Mittal: Crvena mrlja u rijeci Bosni nije naštetila biljnom i životinjskom svijetu

Arserol Mittal: Crvena mrlja u rijeci Bosni nije naštetila biljnom i životinjskom svijetu
Foto: Fena | Arserol Mittal: Crvena mrlja u rijeci Bosni nije naštetila biljnom i životinjskom svijetu
Fena

ZENICA - Kompanija Arserol Mittal Zenica uputila je saopštenje putem kojeg želi građane Zenice upoznati s činjenicama i detaljima jučerašnjeg incidenta u rijeci Bosni.

Iz kompanije navode da je uzrok incidenta oštećenje podzemnog zida šahta DHD sistema, koji je spojen na kanalizacionu mrežu.

"DHD sistem je dizajniran za prečišćavanje vode koja se koristi za mokro prečišćavanje gasova tokom procesa proizvodnje čelika. Ovo je sistem za mokro otprašivanje koji sprječava emisije čvrstih čestica u vazduh i one se sakupljaju upotrebom vode. Mulj se odvaja i suši, a zatim se voda vraća u cirkulaciju. Riječ je o potpuno zatvorenom sistemu koji ni u jednom trenutku ne predviđa ispuštanje mutne vode u rijeku. Radi na principu 'zatvorene petlje', tako da voda samo cirkuliše unutar sistema. Upravo je to razlog zašto je jučerašnji incident za nas bio iznenađenje", saopšteno je iz Arselor Mittala.

Nakon jučerašnje detaljne istrage, ustanovljeno je da je došlo do probijanja zida podzemnog šahta, vrlo moguće usljed geoloških pomjeranja tla. Naime, primjetna je nestabilnost tla na području gdje se nalazi DHD sistem, kao i još nekoliko objekata, što je moglo dovesti do  pomjeranja i oštećenje zida šahta.

Čim je dobila informaciju o incidentu kompanija je obustavila rad pogona Čeličana, te su svi radnici bili fokusirani na utvrđivanje uzroka problema, a potom na sanaciju. Čeličana neće početi sa radom dok se ne preduzmu mjere bezbjednosti da se incident ne ponovi.

Kako ističu iz kompanije, crvena boja rijeke nije uzrokovala štetan uticaj po okolinu. Crvena zamuljena voda testirana je u laboratoriji i ustanovljeno je da sadrži uglavnom željeznu prašinu i krečnjak. Dakle, sastoji se od tvari koje se inače nalaze u tlu. "Čekamo rezultate analize iz Agencije za vodno područje rijeke Save, ali potvrda inspektora da nije bilo mrtve ribe potvrđuje naše razumijevanje", stoji u saopštenju. 

Kompanija nastavlja sa stalnom kontrolom rada DHD sistema i više informacija će imati u narednim danima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije