Društvo

Austrijanci bi se mogli liječiti na UKC RS

Austrijanci bi se mogli liječiti na UKC RS
Foto: Srna | Austrijanci bi se mogli liječiti na UKC RS

BANJALUKA - U Austriji su duge liste čekanja za ugradnju ortopedskih proteza i postoji mogućnost da onima koji žive i rade u toj zemlji bude ponuđena mogućnost liječenja u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske, rečeno je na sastanku rukovodstva UKC-a i savjetnika Vlade Austrije za medicinska pitanja Andree Kdolski.

Andrea Kdolski, koja je bivša ministarka zdravlja Austrije, istakla je da UKC Republike Srpske raspolaže najmodernijim aparatima, dobro školovanim kadrom i da postoje svi uslovi za uspješnu saradnju od obostranog interesa.

Ona je podsjetila da su zajednički projekti započeti prije godinu dana te naglasila da je vrijeme za još jedan.

"U Austriji, kao i drugim zemljama, imamo duge liste čekanja za operacije za pokretnosti osoba, posebno u kontekstu proteza. Samim tim što stari populacija u Austriji, sve veća je potreba za tim i uvidjeli smo da se to pitanje mora riješiti", izjavila je Andrea Kdolski novinarima u Banjaluci.

Ona je naglasila da je kao rezultat toga utvrđeno da postoji mogućnost da ljudima koji žive i rade u Austriji, posebno sa ovih prostora, bude ponuđena mogućnost liječenja u UKC-u.

"Već smo obavili razgovor sa predstavnicima socijalnog i zdravstvenog osiguranja Austrije, kako bi bili uključeni u ovaj projekat", navela je Kdolski.

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić rekao je da je ponosan na činjenicu da se u toj zdravstvenoj ustanovi pružaju kvalitetne zdravstvene ustanove kao što se to čini u najpoznatijim kliničkim centrima u svijetu.

"Ovo je početak i saradnja će biti 'dvosmjerna ulica' te će se u UKC-u ubuduće moći liječiti pacijenti iz regiona i svijeta", rekao je Đajić.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović rekao je da, zahvaljujući Andrei Kdolski, uvaženom zdravstvenom stručnjaku, zdravstveno i penzijsko osiguranje te zemlje razmatra mogućnost slanja tamošnjih pacijenata na liječenje u Srpsku.

"Ova posjeta je dokaz da je saradnja Srpske, BiH i Austrije na visokom nivou. Austrija je veoma bitan partner i jedni druge treba da podržimo", naglasio je Filipović, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije