Društvo

Auto-plin u Banjaluci 0,30 KM skuplji nego u Doboju

Auto-plin u Banjaluci 0,30 KM skuplji nego u Doboju
Foto: N.N. | Auto-plin u Banjaluci 0,30 KM skuplji nego u Doboju

BANJALUKA, DOBOJ - Prosječna cijena auto-plina u Banjaluci iznosi 0,94 KM po litru, dok se u Doboju može kupiti već za 0,64 KM.

Ekipa "Nezavisnih novina" u četvrtak je obišla šest banjalučkih benzinskih pumpi i uvjerili smo se da ovaj energent, u zavisnosti od prodajnog mjesta, košta od 0,89 do 0,99 KM.

Istog dana u Doboju je bilo moguće nasuti plin po cijeni već od 0,64 KM, potvrdili su nam pumpaši u tom gradu, ali i vozači, koji su ogorčeni zbog ove, kako kažu, ogromne i neshvatljive razlike.

"Putovao sam i plin sam kupovao na benzinskoj pumpi u Doboju po 0,64 KM, pa onda zamislite kolika je nabavna cijena. Istovremeno, u Banjaluci košta tek nešto ispod marku. Smatram da se radi o bogaćenju pojedinih firmi i pumpaša u vrijeme ove krize preko leđa građana, te da primjer sa pumpe iz Doboja pokazuje da se može poslovati uz zaradu i po cijeni od 0,64 KM", rekao je za "Nezavisne" Banjalučanin koji za svoj automobil koristi auto-plin.

On podsjeća da je, kada su benzin i dizel koštali i do 2,50 KM, plin u Banjaluci koštao 1,11 KM.

"Sad su benzin i dizel znatno ispod dvije marke, a plin je neznatno pojeftinio. Naravno da sam ogorčen, prije svega zbog  cijene plina, čiji pad nije pratio i ne prati pad cijena benzina i dizela, osim na nekolicini pumpi", navodi ovaj Banjalučanin.

Da su razlike u cijeni auto-plina u BiH zaista ogromne pokazuje niz primjera... "Nezavisne novine" u četvrtak su provjerile prodajne cijene na dvadesetak benzinskih pumpi širom BiH, a na jednoj od njih, u Širokom Brijegu, ovaj energent košta čak 1,16 KM.

U Trebinju je za litar auto-plina potrebno izdvojiti 1,07, a u Sarajevu je cijena šarolika i kreće se i do 1,11 KM po litru. Istovremeno je cijena u Tuzli, udaljenoj svega šezdesetak kilometara od Doboja, oko 1 KM.

U Klubu potrošača TK Tuzla nisu iznenađeni ovakvim cjenovnim razlikama, ali su, istovremeno, i razočarani što pumpaši mogu sami krojiti cjenovnike, preko leđa vozača.

"Cijene energenata utiču na cijene svih potrošačkih roba. Najjači distributeri, nažalost, diktiraju cijene i onim manjim. Jednostavno, nema sluha za potrošače. Mislim da država treba da reaguje i kada je riječ o plinu", rekla je za "Nezavisne" Gordana Bulić, predsjednica ovog udruženja, dok stav predstavnika vlasnika benzinskih pumpi, uprkos pokušajima, nismo uspjeli dobiti.

Podsjetimo, nedavno se stalo ukraj kada je riječ o prodaji dizela i benzina, tako da marže na gorivo ne smiju biti veće od 0,25 KM po litru u maloprodaji, odnosno 0,06 KM u veleprodaji. Inspekcijske kontrole pokazale su da je dio pumpadžija, nakon što je ova odluka stupila na snagu, i dalje imao nelegalne marže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije