Društvo

Auto-prevoznici iz USK očajni: Prijete protestima ako pomoć izostane

Auto-prevoznici iz USK očajni: Prijete protestima ako pomoć izostane
Foto: N.N. | Auto-prevoznici iz USK očajni: Prijete protestima ako pomoć izostane

BIHAĆ - Auto-prevoznici s područja Unsko-sanskog kantona, okupljeni u Udruženje "Bus", zaprijetili su protestima ukoliko ne budu prihvaćeni njihovi zahtjevi vezani za pomoć u prevazilaženju ekonomskih poteškoća izazvanih pandemijom virusa korona.

Predsjednik ovog udruženja Ismet Salešević kaže kako ublažavanje različitih mjera koje su ranije uvedene zbog aktuelne pandemije nije mnogo pomoglo auto-prevoznicima.

"Već duže od dva mjeseca niko od nas nema nikakvih prihoda, ali i pored toga nismo odjavili radnike. Do sada nikakvu pomoć nismo dobili, a uvedene su nam i nove mjere u vezi s prevozom putnika koje podrazumijevaju socijalnu distancu unutar vozila, što znači smanjene kapacitete. To je ekonomski neisplativo i ukoliko nam država ne pomogne slijedi nam ekonomska propast", kazao je Salešević.

On je istakao kako auto-prevoznici od vlasti u Unsko-sanskom kantonu traže subvencioniranje ličnih dohodaka za zaposlenike, kao i subvencije u iznosu od jedne marke za svaki pređeni kilometar za putničke autobuse te pola marke za minibuse i kombije koji obavljaju putnički saobraćaj.

Ministar privrede u Vladi USK Nijaz Kadirić istakao je kako će razmotriti zahtjeve auto-prevoznika te dodao kako će obavljanje putničkog saobraćaja i dalje ostati djelatnost koja će trpjeti veće štete.

"Ljudi su uložili u svoj vozni park, podigli su kredite, ali zbog aktuelnih ograničenja ne mogu i dalje kvalitetno poslovati", istakao je Kadirić.

Prema njegovim riječima, budžet USK se zbog ekonomskih teškoća usljed pandemije susreće sa značajnim umanjenjem prihoda, tako da će za kvalitetniju podršku privrednicima biti neophodna pomoć s nivoa Federacije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije