Društvo

Avdagić: Visina plaće i prava radnika odražavaju se na ukupno stanje u državi

Avdagić: Visina plaće i prava radnika odražavaju se  na ukupno stanje u državi
Foto: N.N. | Avdagić: Visina plaće i prava radnika odražavaju se na ukupno stanje u državi

SARAJEVO - Upravni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) posvetio je u nedelju proširenu sjednicu ekonomskim i finansijskim mogućnostima za povećanje i jačanje prava radnika, kao uvjetu za siguran život, a zaključke će dostaviti vladama svih nivoa i udruženjima poslodavaca.

Predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović kazao je novinarima, prije sjednice, da bi na tom skupu  trebali 'vidjeti u kom pravcu da ide Savez sindikata po pitanju podizanja cijene rada, ekonomskog i socijalnog položaja radnika i radno-pravnog statusa radnika u FBiH.' 

„Radnici imaju niske plaće. Imamo jasno definiran plan, očekujemo da ćemo u mjesec ili dva uspjeti okupiti i druga dva socijalna partnera (Vlada i poslodavci) i zajednički učiniti nešto od čega će biti bolje radnicima i građanima BiH“ naglasio je.

Uvodničar prof. dr. Mehmed Avdagić mišljenja je da se ne može biti pretjerani optimist u pogledu velikih povećanja radničkih prava.

„Mi ćemo se zalagati da plaća bude najmanje trećina sindikalne korpe, koja je oko 2.150 KM. Dakle, ispod 700 do 750 KM minimalna plaća ne bi mogla biti. Niska plaća i mala prava radnika odražavaju se i na ukupno stanje u državi. To je jedan od razloga što imamo nesigurnu situaciju. Nije samo u pitanju egzistencija, nesigurna je ukupna situacija, zbog čega i odlaze građani iz BiH“ istaknuo je.

Uvodničar prof. dr. Zlatan Begić mišljenja je da sindikat treba da bude partner, korektivni faktor 'a i da koristi najradikalnije metode unutar demokratskog društva potrebne da se oni, koji treba da donose zakone, donose odluke i provode reforme, jednostavno natjeraju da to i učine'.  

„Sa stručne strane treba urediti oblast sindikalnog djelovanja, pogotovo radnička prava. Treba stvoriti i kreirati adekvatnu atmosferu, iz takve atmosfere dolaze dobra zakonska rješenja“ naglasio je.

Selvedin Šatorović podsjeća da je Savez samostalnih sindikata BiH od oktobra u intenzivnoj kampanji definiranja najniže cijene rada u FBiH. Planiraju organizirati i okrugli sto uz prisustvo predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti te udruženja poslodavaca, a namjera im je, kaže, učiniti značajan iskorak u sprečavanju odlaska mladih ljudi iz ove države.

Današnji skup zvaničnog naziva 'Ekonomske i finansijske mogućnosti u BiH za povećanje i jačanje prava radnika kao jednog od uvjeta sigurnog života' organiziran je u suradnji sa Solidarity centrom američkog saveza sindikata AFL-CIO, a prisustvovali su i predstavnici sindikalnih podružnica - članica SSSBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije