Društvo

Avganistan i dalje koban za novinare

Avganistan i dalje koban za novinare
Foto: N.N. | Avganistan i dalje koban za novinare

BRISEL - Najmanje 95 novinara poginulo je na dužnosti tokom 2018, saopštila je Međunarodna federacija novinara (IFJ), povodom Svjetskog dana slobode medija, 3. maja.

Kako prenosi BBC, brojka je veća nego 2017. godine, ali je manja nego prethodnih godina, kada je došlo do eskalacije konflikata u Iraku i Siriji.

Najveći broj poginulih novinara zabilježen je 2006. godine, kada ih je stradalo 155.

U toku 2018. godine pažnju svjetske javnost privuklo je ubistvo saudijskog novinara i kolumniste "Washington Posta" Džamala Kašogija. On je ubijen 2. oktobra 2018. godine u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, što je izazvalo diplomatsku krizu u odnosima Ankare i Rijada.

Prošlog mjeseca ubijena je novinarka Lajra Meki, dok je izvještavala sa protesta u Sjevernoj Irskoj. Paravojna formacija u toj zemlji preuzela je odgovornost za njenu smrt.

Avganistan je i prošle godine bio najopasnija lokacija za novinare - poginulo je 16 reportera. U jednom napadu u prijestonici Kabulu poginulo je devet novinara koji su došli na lice mjesta da izvještavaju o bombaškom napadu. Nedugo po njihovom dolasku, bombaš samoubica, prerušen kao novinar, aktivirao je drugu bombu.

U SAD ubijeno je pet novinara prilikom napada na "Capital Gazette" u Merilendu.

IFJ smatra da su netolerancija prema izvještavanju, populizam, kriminal i korupcija faktori koji doprinose atmosferi u kojoj se dešava da više novinara pogine izvještavajući o svojim gradovima nego u ratnim zonama.

Američki Komitet za zaštitu novinara objavio je podatke o uhapšenim novinarima, a na prvom mjestu je Turska sa 68 pritvorenih novinara u toku 2018. godine. U Kini se u zatvorima nalazi 47 novinara, u Egiptu 25, a u Saudijskoj Arabiji i Eritreji po 16. Povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana slobode štampe, Ujedinjene nacije žele da pošalju poruku o važnosti slobodne štampe za demokratiju, pogotovo u vrijeme izbora, prenosi BBC. Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres poručio je da nijedna demokratija nije kompletna bez pristupa transparentnim i pouzdanim informacijama. "Reporteri bez granica" u svom izvještaju o slobodi medija takođe su opisali situaciju s kojom se novinari suočavaju u SAD kao "problematičnu".

"Američki novinari nikada prije nisu bili izloženi tolikim prijetnjama smrću, niti su toliko često tražili usluge privatnih kompanija za obezbjeđenje", navodi se u izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije