Društvo

Azil u Prnjavoru: Ne eutanaziramo pse, imaju priliku za novi život

Azil u Prnjavoru: Ne eutanaziramo pse, imaju priliku za novi život
Foto: Zlatan Čekić | Azil u Prnjavoru: Ne eutanaziramo pse, imaju priliku za novi život

SANSKI MOST - Psi koje ovih dana sklanjaju s ulica Sanskog Mosta i odvoze u Prihvatilište za pse "Java" u Prnjavoru neće biti eutanazirani, već će dobiti adekvatan smještaj i biti pod veterinarskim nadzorom.

Ovo je potvrdio Senad Bešić, direktor Veterinarske stanice iz Sanskog Mosta, nakon što je više udruženja za zaštitu životinja iz ovog grada protestovalo protiv ove akcije tvrdeći da će psi biti podvrgnuti eutanaziji. "Do sada je uklonjeno nešto više od stotinu pasa s ulica i svi su izmješteni u Prnjavor. Psi su dobili adekvatan smještaj i o njima će se voditi adekvatna briga, što je jedna od ugovornih klauzula", istakao je Bešić. Prema njegovim riječima, ugovorom je definisano da ukupno tri stotine pasa bude uklonjeno s ulica i odvezeno u prihvatilište.

To da su psi u sigurnim rukama potvrdio je i Bojan Veselica, vlasnik pomenutog azila u Prnjavoru.

"Naše prihvatilište je među najsavremenijima u regionu i na odgovarajući način brine o psima. Svake godine uspijemo udomiti između 150 i 200 pasa, sve životinje su pod veterinarskom kontrolom i vodi se računa o njihovom zdravlju", istakao je Veselica.

S obzirom na to da su pomenuta udruženja za zaštitu životinja ukazala na zakonske propise u Republici Srpskoj, koji dozvoljavaju eutanaziju pasa, Veselica je istakao kako se u dva entiteta propisi razlikuju.

"U Federaciji BiH primjenjuju Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja koji postoji na državnom nivou i gdje nije predviđena mogućnost eutanazije. U Republici Srpskoj zakon je dopunjen na takav način da se omogućava eutanazija ukoliko u roku od trideset dana niko ne udomi psa. Međutim, naglašavam kako se radi o mogućnosti, a u našem prihvatilištu nikada ne eutanaziramo pse, već im pružamo priliku za novi život. Možda u drugim prihvatilištima to rade, ali kod nas ne", kategoričan je Veselica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije