Društvo

Azra Dedić, djevojka koja ruši stereotipe

Azra Dedić, djevojka koja ruši stereotipe
Foto: N.N. | Azra Dedić, djevojka koja ruši stereotipe

BIHAĆ - Azra Dedić (24) iz Bihaća je djevojka s Daunovim sindromom koja vlastitim primjerom ruši stereotipe i predrasude o tome da se osobe s posebnim potrebama ne mogu uspješno uključiti u svakodnevni život.

Nakon što je uspješno okončala osnovnu i srednju školu u rodnom gradu, prije dvije godine se zaposlila u jednoj bihaćkoj trgovini koja prodaje kozmetičke proizvode te tako postala prva zaposlena osoba s Daunovim sindromom na području Unsko-sanskog kantona. Ipak, ova hrabra djevojka postiže najbolje rezultate i uspjehe u sportu, budući da se već punu deceniju bavi džudoom, te ovaj istočnjački sport trenira u Džudo klubu Una iz Bihaća.

U proteklim godinama nastupala je na brojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu, a prije nekoliko mjeseci nastupila je na prvom svjetskom prvenstvu u džudou za invalidne osobe, koje je održano u njemačkom Kelnu, gdje je u svojoj kategoriji osvojila treće mjesto i bronzanu medalju. Za ovaj i druge uspjehe Sportski savez USK nagradio ju je prije nekoliko dana posebnim priznanjem, a Dedićeva je ponijela i laskavu titulu najboljeg sportiste ovog kantona u sportu za invalide tokom 2017. godine.

Mlada Bišćanka kaže kako najveće zasluge duguje porodici i klupskom treneru Fikretu Bečiću, koji joj je ulio neophodno samopouzdanje da može savladati i najveće životne poteškoće. Azrina majka Ramzija Dedić kaže kako se njena kćerka rodila tokom ratne 1994. godine kada su u Bihaću vladali izuzetno teški uslovi. 

Po Azrinom rođenju suočila se s tim da je beba rođena s Daunovim sindromom, što je za porodicu bila teška okolnost. "Uspjeli smo se trgnuti na vrijeme, prevazišli smo fazu samosažalijevanja te odlučili da se prema Azri ponašamo kao prema starijem sinu", kaže majka. Dodaje kako je djevojčica prohodala tek sa 19 mjeseci, a progovorila s tri godine, ali da su zahvaljujući strpljivosti i velikoj predanosti prebrodili sve poteškoće i naposlijetku na vrijeme upisali Azru u osnovnu školu.

Azra se dobro snašla, maksimalno se zalagala i trudila, te je završila osnovno obrazovanje odličnim uspjehom prema prilagođenom planu i programu i potom upisala Srednju umjetničku školu, koju je također uspješno okončala. U međuvremenu, upoznala se sa trenerom džudoa Fikretom Bečićem i počela vrijedno trenirati skupa s ostalom djecom. Pokazalo se da je Azra izuzetno talentovana, a zahvaljujući sportu, potpuno se uklopila u okruženje i svakodnevni život. Njene radne kolege za Azru imaju samo riječi hvale i često kažu kako je svojim dolaskom unijela novo svjetlo u njihov radni kolektiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije