Društvo

Azra Dedić, prvi majstor džuda sa Daunom u BiH

Azra Dedić, prvi majstor džuda sa Daunom u BiH
Foto: N.N. | Azra Dedić, prvi majstor džuda sa Daunom u BiH

BIHAĆ - Azra Dedić (26) iz Bihaća prva je osoba sa Daunovim sindromom u Bosni i Hercegovini koja je nosilac crnog pojasa u nekom borilačkom sportu.

Ona je uspješno položila ispit za majstorski pojas u džudu, sportu kojim se već deset godina s velikim uspjehom bavi, i tako ispisala svijetle stranice Džudo kluba "Una", čiji je član, ali uopšte i sporta u BiH.

Ova uspješna djevojka je i prva osoba sa Daunovim sindromom u BiH koja je dobila zaposlenje i već nekoliko godina radi u jednoj bihaćkoj trgovini kozmetičkih preparata.

U proteklim godinama nastupala je na brojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu, kao i na prvom svjetskom prvenstvu u džudu za invalidne osobe, koje je održano u njemačkom gradu Kelnu, gdje je u svojoj kategoriji osvojila treće mjesto i bronzanu medalju.

Za ovaj i druge uspjehe, Sportski savez USK nagradio ju je posebnim priznanjem, a Dedićeva je ponijela i laskavu titulu najboljeg sportiste ovog kantona u sportu za invalide u 2017. godini.

Mlada Bišćanka kaže da najveće zasluge duguje porodici i klupskom treneru Fikretu Bečiću, koji joj je ulio neophodno samopouzdanje da može savladati i najveće životne poteškoće.

Azrina majka Ramzija Dedić kaže da se njena kćerka rodila tokom ratne 1994. godine, kada su u Bihaću vladali izuzetno teški uslovi.

Po Azrinom rođenju suočila se s tim da je beba rođena sa Daunovim sindromom, što je za porodicu bila teška okolnost.

Dodaje da je djevojčica prohodala tek sa 19 mjeseci, a progovorila sa tri godine, ali da su, zahvaljujući strpljivosti i velikoj predanosti, prebrodili sve poteškoće i naposljetku na vrijeme upisali Azru u osnovnu školu.

Ona se dobro snašla, maksimalno se zalagala i trudila te završila osnovno obrazovanje odličnim uspjehom prema prilagođenom planu i programu i potom se upisala u Srednju umjetničku školu, koju je također uspješno završila.

Pokazalo se da je Azra izuzetno talentovana, a zahvaljujući sportu, potpuno se uklopila u okruženje i svakodnevni život. Njene radne kolege za Azru imaju samo riječi hvale i često kažu kako je svojim dolaskom unijela novo svjetlo u njihov radni kolektiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije