Društvo

"BH novinari": Istražiti hakerske napade na "Nezavisne" i kazniti počinioce

"BH novinari": Istražiti hakerske napade na "Nezavisne" i kazniti počinioce
Foto: N.N. | "BH novinari": Istražiti hakerske napade na "Nezavisne" i kazniti počinioce

BANJALUKA, SARAJEVO - Upravni odbor Udruženja/udruge "BH novinari" zahtijeva od Jedinice za brobu protiv cyber kriminala MUP-a RS hitnu istragu hakerskih napada na portal "Nezavisnih novina".

"DDoS hakerski napadi su počeli u utorak, 10. avgusta, traju nesmanjenom žestinom i s očitom najmerom da redakciju 'Nezavisnih novina' spriječe u objavi vijesti i drugih sadržaja od značaja za javnost", navodi se u saopštenju UO "BH novinari".

S obzirom na to da navedeni hakerski napad predstavlja ozbiljno kršenje novinarskih prava i gušenje slobode medija, Upravni odbor "BH novinara" smatra kako je neophodno da MUP RS što prije sprovede temeljnu istragu ovog slučaja, identifikuje počinioce i omogući njihovo kažnjavanje u skladu sa zakonom.

Upravni odbor "BH novinara" ocjenjuje kako su hakerski napadi na medije dio osmišljenih akcija pojednaca i grupa, osposobljenih za gušenje medijskih sloboda i sprečavanje novinara u svakodnevnom radu i u medijima čija se urednička politika ne dopada političkim ili drugim centrima moći. U tom kontekstu, "BH novinari" skreću pažnju na činjenicu da su online mediji u Bosni i Hercegovini posljednjih godina sve češće izloženi hakerskim napadima koji ne samo da ugrožavaju slobodu izražavanja i infomisanja, već dovode u pitanje i ekonomski opstanak medija i njihovih uposlenika.

Podsjećamo, u februaru 2021. godine snažnim, višednevnim hakerskim napadima bili su izloženi portali "Žurnal" i "Nomad" iz Sarajeva i "Buka" iz Banjaluke. Nije poznato da li su i kako sankcionisani oni koji su stajali iza ovih napada.

UO "BH novinara" smatra takođe kako je, uz razvijanje posebnih sigurnosnih alata u medijskim kućama za borbu protiv DDoS napada, najefikasnija mjera za prevenciju ovih napada otkrivanje i kažanjavanje osoba koje stoje iza njih.

"Policija i stučnjaci za cyber kriminal u toj borbi imaju najveću odgovornost, zakonske i tehničke pretpostavke, kao i uporište u Konvenciji Savjeta Evrope o kibernetičkom kriminalu. Tu konvenciju Predsjedništvo BiH je ratifikovalo 2006. godine, od kada je ona postala dio pravosudnog sistema i bosanskohercegovačkog zakonodavstva", navode iz "BH novinara" i dodaju da daju punu podršku kolegama iz "Nezavisnih novina", a od MUP-a RS očekuju objavu rezultata istrage o ovom hakerskom napadu, kršenju medijskih sloboda i sigurnosti svih zaposlenih ovog medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije