Društvo

BH novinari: MUP RS da reaguje na Perovićeve prijetnje Kapitalu i Vukeliću

BH novinari: MUP RS da reaguje na Perovićeve prijetnje Kapitalu i Vukeliću
Foto: Facebook | BH novinari: MUP RS da reaguje na Perovićeve prijetnje 'Kapitalu' i Vukeliću

SARAJEVO - Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju verbalne prijetnje Duška Perovića, šefa Predstavništva Republike Srpske u Rusiji, upućene redakciji portala "Kapital" i glavnom i odgovornom uredniku Siniši Vukeliću, saopšteno je iz ovog Udruženja.

"Agresivne prijetnje sa mogućim, ozbiljnim posljedicama po sigurnost i profesionalni integritet članova redakcije Kapitala, Duško Perović je uputio putem telefona, vrlo brzo nakon što je ovaj portal danas objavio tekst o ruskom investitoru Rašidu Serdarovu i kompaniji 'Comsar Energy', vlasniku koncesije za izgradnju termoelektrane 'Ugljevik 3' u ovom bosanskohercegovačkom entitetu. Perović je također zaprijetio da će on sam 'zatvoriti' portal Kapital, ukoliko urednik Siniša Vukelić još jednom napiše bilo šta o radu kompanije 'Comsar Energy', te naglasio kako će ovaj portal brzo 'završiti sa radom', a  urednik Vukelić  'neka se seli na Mars'!?", navodi se u saopštenju BH novinara.

Upravni odbor BH novinara smatra da su Perovićeve prijetnje ozbiljan atak na slobodu izražavanja i bezbjednost novinara, zbog čega, kako ističu, MUP RS mora odmah pokrenuti istragu i preduzeti adekvatne mjere "prema napadaču – službeniku Vlade RS koji trenutno živi u Moskvi".

"Istovremeno, UO BH novinara zahtijeva od Vlade RS i premijera Radoslava Viškovića da javno osude primitivno i bahato ponašanje njihovog službenika, te preduzmu zakonom propisane mjere prema Peroviću, čije prijetnje 'Kapitalu' predstavljaju ozbiljno krivično djelo", navodi se u saopštenju.

O prijetnjama redakciji "Kapitala", Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima će obavijestiti domaće i međunarodne organizacije za zaštitu slobode izražavanja i bezbjednost novinara, uključujući i Ambasadu Rusije u BiH, budući da su ove prijetnje upućene sa teritorije Ruske Federacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije