Društvo

Pratite nas na Google news

BH novinari: Medijima obezbijediti informacije o izmještanju migranata

BH novinari: Medijima obezbijediti informacije o izmještanju migranata
Foto: Tanjug | BH novinari: Medijima obezbijediti informacije o izmještanju migranata
M.B.

SARAJEVO - Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari poziva Vladu i Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko - sanskog kantona (MUP USK), kao i Međunarodnu organizaciju za migracije (IOM) da omoguće sigurno i slobodno izvještavanje svim medijima o premještanju migranata iz kampa Vučjak i sa drugih lokacija u USK.

"Članovi UO BH novinara su potpuno svjesni da je ovo događaj visokog sigurnosnog rizika i sa velikim brojem različitih aktera, te potrebnom poštivanja procedura rada policije i zaštite integriteta samih migranata. S druge strane, ovo je i događaj od javnog značaja za sve stanovnike USK  i drugih dijelova BiH, zbog čega je važno javnosti i medijima osigurati tačne, objektivne i balasnirane informacije od nadležnih lokalnih vlasti USK, policije i IOM-a,  kao i uvid u cjelokupan tok izmještanja migranata", navedeno je u saopštenju Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari.

U tom kontekstu, UO  BH novinara  zahtjeva od  policije i međunarodnih organizacija da, radi brojnih medijskih ekipa na području USK i u blizi kampa Vučjak,  organiziraju press konferencije na kojima će sa novinarima podijeliti informacije, ali i snimke i fotografije izmještanja migranata, te na taj način omogućiti javnosti pristup informacijama u vezi sa  ovim događajem. 

"Ukoliko MUP USK i IOM nemaju adekvatnu opremu za snimanje ili fotografiranje, dužni su  omogućiti medijima snimanje sa posebno osiguranog mjesta sve dok traje evakuacija", navedeno je u saopštenju.

Istovremeno, UO BH novinara apeluje sve medijske ekipe i novinare pojedinačno da poštuju policijske procedure i  štite  ljudsko dostojanstvo i identitet samih migranata i izbjeglica, uz puno uvažavanje novinarske etike i pravila izvještavanja o ranjivim i ugroženim grupama, bez senzacionalizma i uz prenošenje informacija samo iz zvaničnih izvora.  

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije